4 motive pentru care ar fi indicat să facem sport zi de zi

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Salutare, oameni buni!

Trebuie să fiți de acord cu mine:

Sportul îți face trupul puternic și frumos, mintea mai limpede și schimbă obiceiuri rele în obiceiuri bune.

Prea rar auzim pe cineva spunând : mă duc la sală, să alerg sau să joc un tenis  ca să-mi limpezesc mintea. 

În mintea majorității dintre noi sportul este despre a arăta bine, de a avea mușchi tonifiați, dacă se poate multe pătrățele, și un corp armonios, în general.

Ați fi surprinși să aflați că sportul este foarte mult și despre minte, despre conștiență și despre a deprinde obiceiuri bine în viața de zi cu zi.

Dacă legătura dintre minte și sport o putem bănui, la a înțelege capacitatea sportului  de a crea reperele unor obiceiuri bune, atât în viața personală, cât și în cea profesională, nu e ușor de ajuns printr-o simplă intuiție.

Înainte de a intra mai adânc în subiect, o să vă dau un caz celebru de om care a făcut sport toată viața. Și n-a trăit puțin. 

Este vorba despre Robert Marchand, un ciclist francez care a stabilit mai multe recorduri mondiale la vârste înaintate. Robert Marchand s-a născut în 1911 și a început să practice ciclismul la 14 ani, a participat la numeroase curse și a făcut parte din mai multe cluburi de ciclism.

La 100 de ani, a stabilit recordul mondial pentru cea mai mare distanță parcursă cu bicicleta într-o oră de un centenar, cu 24,25 km. 

La 105 ani, a stabilit un nou record pentru categoria sa de vârstă, cu 22,55 km. La 108 ani, a renunțat la competiții, dar a continuat să facă sport zilnic, pedalând pe o bicicletă fixă sau mergând pe jos. A murit un an mai târziu, tot cu gândul la bicicleta sa.

Pedalatul nu numai că i-a prelungit viața impresionant de mult, dar se spune despre el și că era un om cu o sănătate de fier și o minte brici.

Așadar, haideți să vedem de ce este bine să facem sport zilnic și care sunt beneficiile lui.

Nu am performanțele lui Robert Marchand (dar mă mândresc cu câteva recorduri personale într-ale alergatului), iar în cele ce urmează voi analiza patru motive testate și validate de mine pentru care este bine să facem sport zilnic, și anume: reziliența, respirația conștientă, starea de bine și relaxarea.

Beneficiile sportului practicat zilnic

1. Reziliența este capacitatea de a face față situațiilor dificile, de a depăși obstacolele și de a învăța din eșecuri. Cu cât alerg mai mult simt că sunt mai rezistent. În mintea mea nu fac decât să amân recompensa pe care o voi primi la finalul maratonului sau a exercitiului fizic. Iar acest lucru mă face să fiu consecvent, îmi dezvolta aceasta consecvență pe care o pot pune în aplicare în orice obicei mi l-aș dori eu să-l dezvolt. Sînt consecvent în păreri și opinii, de exemplu.

Prin sport, învățăm să acceptăm provocările, să gestionăm frustrările și să ne motivăm singuri. Aceste abilități pot fi transferate și în alte domenii ale vieții, cum ar fi studiul, munca sau relațiile interpersonale.

2 – Respirația conștientă. Atunci când alerg, respir mult mai profund și, fără să-mi dau seama, mențin un anume ritm al respirației ceea ce presupune că, practic, am această respirație conștientă pe care pot să o aplic și în viața de zi cu zi. 

Mă face să fiu mult mai conștient de felul în care respir. Prin sport, m-am obișnuit (chiar am fost obligat) să respir corect și să folosesc respirația ca un instrument de reglare a emoțiilor și a gândurilor.

Respirația conștientă este o tehnică de relaxare care presupune să fim atenți la modul în care respirăm, la ritmul, adâncimea și calitatea respirației și are efecte benefice asupra stării fizice și psihice: reducerea stresului, îmbunătățirea circulației sanguine, oxigenarea creierului și calmarea minții. 

3. Starea de bine. Sunt sigur că mulți dintre voi ați trăit acea stare de bine, de moleșeală plăcută resimțită imediat după exercițiile de la sală sau în aer liber. Este starea datorată exploziei de endorfine. Ne simțim foarte bine, ne simțim în al nouălea cer, avem o stare de armonie interioară pe care o resimtim extrem de puternic.

Endorfinele sunt substanțe chimice produse de creier care induc senzații pozitive, iar sportul stimulează eliberarea lor în cantități masive în timpul și după efortul fizic. Aceste endorfine sînt răspunzătoare de starea noastră bună de spirit.

4. Relaxarea. După ce termin de alergat se întâmplă ceva minunat în corpul meu. Corpul îi spune creierului că da, gata, putem să ne relaxăm, s-a terminat cu stresul pozitiv la care singur m-am supus: e momentul să te relaxezi. cunosc mute tehnici de relaxare, dar acea relaxare intensă, o stare de calm, liniște și detensionare a minții și corpului nu poți să o obții din altă parte decât din sport.

Relaxarea este esențială pentru recuperarea energiei vitale, pentru prevenirea bolilor cronice și pentru menținerea echilibrului psihic. Prin sport, ne eliberăm de tensiunea acumulată în mușchi și în minte, și intrăm într-o stare de relaxare profundă.

Există studii care spun că pentru a trăi o viață cât mai lungă este bine sa practici sporturi de echipă, care implică interacțiune socială, cum ar fi tenisul, badmintonul, squash-ul sau fotbalul. Pe locul doi s-au situat sporturile aerobice, cum ar fi ciclismul, înotul sau alergarea, iar pe locul trei sporturile de sală, cu greutăți și accesorii.

În concluzie, sportul practicat zilnic este o modalitate excelentă de a ne îngriji de trupul, mintea și obiceiurile noastre. Prin sport, nu numai că ne facem trupul puternic și frumos, ci și ne facem mintea mai limpede și schimbăm obiceiuri rele în obiceiuri bune. 

În dubla mea calitate, de expert in comportament și alergător de cursă lungă, te invit în grupul meu de facebook Programe by Florin Alexandru. Acolo, dau idei și soluții clare și concrete despre cum să ai o stare de spirit bună și să-ți faci un obicei din sport.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *