7 semne că ne satisfacem nevoile personale greșit

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Ce sunt nevoile personale?

Nevoile personale sunt farurile care ne ghidează prin viață, iar felul în care ni le satisfacem  poate determina fericirea și echilibrul nostru. 

Sunt acele lucruri care ne fac să ne simțim bine, împliniți și fericiți. Fiecare dintre noi are nevoi diferite, în funcție de personalitate, valori și experiențe de viață. Unele nevoi sunt de bază, cum ar fi cele fizice (mâncare, apă, somn, sex) sau cele de siguranță (adăpost, protecție, stabilitate). 

Alte nevoi sunt mai complexe și țin de relațiile noastre cu ceilalți, cum ar fi cele de apartenență (a fi acceptat, iubit, inclus), de stimă (a fi respectat, apreciat, recunoscut) sau de autorealizare (a ne dezvolta potențialul, a ne exprima creativitatea, a avea un sens în viață).

Însă, uneori, din diverse motive, nu reușim să ne satisfacem nevoile în mod adecvat și sănătos. Astfel, ajungem să adoptăm comportamente care ne pot face rău pe termen lung, atât nouă, cât și celor din jur.

 Iată 7 semne că ne satisfacem nevoile personale greșit:

1. Depindem de iubirea altei persoane

Nu ne iubim pe noi înșine, ci ne luăm iubirea din altă parte. Acest lucru înseamnă că nu avem o stimă de sine suficientă și că nu ne acceptăm așa cum suntem. Ne bazăm pe validarea și afecțiunea celuilalt pentru a ne simți bine și a avea încredere în noi. 

Dacă persoana respectivă nu ne oferă ceea ce dorim sau dacă relația se termină, suferim enorm și nu mai știm cine suntem sau ce vrem.

2. Nu ne validăm acțiunile

Așteptăm ca altcineva să ne spună că am procedat bine sau corect. Acest lucru înseamnă că nu avem o voce interioară puternică și că nu ne asumăm responsabilitatea pentru propriile noastre decizii. Ne lăsăm influențați de părerea celorlalți și nu avem curajul să facem ceea ce credem noi că este bine.

 Dacă nu primim aprecierea sau recunoștința pe care o așteptăm, ne simțim frustrați și dezamăgiți.

3. Flirtăm în exces

Nu ne oferim nouă atenție, dar căutăm atenția altora. Acest lucru înseamnă că nu suntem mulțumiți de relația noastră actuală sau de viața noastră în general. Căutăm să compensăm lipsa de iubire sau de sens prin a atrage privirile și complimentele celorlalți. Ne simțim bine pentru moment, dar nu rezolvăm problema de fond. 

În plus, putem răni persoana cu care suntem sau pe cei cu care flirtăm.

4. Facem servicii pentru alții și așteptăm ca și alții să facă pentru noi sau chiar să ne iubească pentru asta. Ne sacrificăm pentru ceilalți dar condiționăm asta. Ne așteptăm ca și ei să o facă. Acest lucru înseamnă că nu avem o graniță clară între noi și ceilalți și că nu știm să spunem nu atunci când este cazul. Ne pierdem identitatea și autonomia în favoarea celorlalți și sperăm să primim ceva la schimb.

Dacă nu primim ceea ce vrem, ne simțim folosiți și nedreptățiți.

5. Facem pe plac grupului sau grupurilor din care facem parte tocmai cu scopul de a fi acceptați. La bază, ne este frică că nu vom fi acceptați. Acest lucru înseamnă că nu avem o personalitate bine definită și că nu ne exprimăm adevăratele noastre opinii și sentimente. Ne conformăm normelor și așteptărilor grupului, chiar dacă acestea nu ne reprezintă sau nu ne convin.

 Dacă grupul se schimbă sau ne respinge, ne simțim pierduți și singuri.

6. Facem tot ce ne spune partenerul

Este clar că nu avem încredere în noi, cu alte cuvinte apelăm la încrederea ei în ea însăși și să se transfere și asupra noastră. Acest lucru înseamnă că nu avem o voință proprie și că nu ne respectăm propriile noastre dorințe și nevoi. Ne supunem voinței partenerei, chiar dacă aceasta nu este în acord cu a noastră sau ne face rău. 

Dacă partenera ne critică, ne manipulează sau ne părăsește, ne simțim neputincioși și dependenți.

7. Reproșăm și ne învinovățim partenera mai mereu

Încercăm chiar să-i inducem vinovăție și control asupra ei. Acest lucru înseamnă că nu avem încredere în propriile noastre gânduri și emoții și senzații iar ceea ce încercăm să facem este să ne asigurăm că partenera ne reglează emoțiile și ne satisface nevoile. Acest lucru înseamnă că nu suntem maturi emoțional și că nu știm să gestionăm propriile noastre stări interioare. Proiectăm asupra partenerei ceea ce nu ne place la noi sau ceea ce nu putem rezolva singuri. 

Dacă partenera se apără, se revoltă sau se îndepărtează, ne simțim amenințați și furioși.

Acestea sunt doar câteva dintre semnele care arată că nu ne satisfacem nevoile în mod corect. Există și altele, cum ar fi consumul excesiv de alcool, droguri, mâncare, jocuri de noroc, cumpărături etc. 

Toate aceste comportamente au un impact negativ asupra sănătății noastre fizice, mentale și emoționale, dar și asupra relațiilor noastre cu ceilalți. Unele dintre consecințele pe care le putem experimenta sunt:

– Stres cronic, anxietate, depresie, burnout

– Lipsa de energie, oboseală, insomnie, boli cronice

– Conflict, tensiune, violență, abuz, separare, divorț

– Izolare socială, singurătate, respingere, abandon

– Pierderea sensului vieții, a scopului, a valorilor

Dacă te regăsești în aceste semne și consecințe, este timpul să faci o schimbare. 

Nu este ușor să-ți recunoști și să-ți satisfaci nevoile în mod sănătos, dar nici imposibil. Ai nevoie de curaj, de voință și, uneori,  de ajutor specializat. 

Dacă vrei să afli mai multe despre cum să-ți îmbunătățești viața prin satisfacerea corectă a nevoilor personale, te aștept în grupul meu de Facebook Programe by Florin Alexandru

Acolo vei afla cum să te iubești pe tine însuți, cum să te validezi singur, cum să-ți oferi atenție adecvată, cum să spui nu, atunci când este cazul, cum să te exprimi liber și autentic, cum să ai încredere în tine și în partenerul  tău și cum să gestionezi emoțiile tale dar și pe ale lui.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *