Aș începe prin a spune că sunt foarte mulți oameni ce nu se maturizează emoțional întreaga viață și asta pentru că majoritatea dintre noi nu am fost educați să ne acceptăm emoțiile și să le intelgem.
Emoțiile în viața multor oameni încă sunt un subiect tabu sau sunt privite ca o slăbiciune.
Noi suntem ființe emoționale și toate problemele noastre sunt de ordin emoțional.
Uite, de exemplu unii dintre noi plătim lună de lună rată la casă pentru că așa am înțeles să trăim, așa am înțeles că vom accede în clasa socială dorită și astfel am cumpărat o casă pentru care nu aveam bani și pentru asta muncim 30 de ani și plătim rate.
Emoțiile de neacceptare, de nemulțumire, de frustrare, de invidie chiar, ne-au determinat să muncim pentru acel credit, la fel se întâmplă și cu mașina sau telefonul pentru care nu avem bani să îl cumpărăm.
Apoi, în viața personală nu suntem mulțumiți de comportamentul iubtului/iubitei pentru că vrem să controlăm situația.
De ce vrem să controlăm?
Pentru că ne este frică ba că ceilalți vor râde de noi dacă văd că nu prea ne descurcăm în relație sau ne este frică că pierdem.
De fiecare data este vorba de frică și impunem celeilalte persoane un anume comportament doar pentru că noi nu reușim să acceptăm frica din spatlele gândurilor.
Tot de ordin emoțional este și problemele ce reies de aici, un efect evident este reproșul și ce se ascunde în spatele reproșului în fapt.
Am făcut un filmuleț despre reproș și îl găsești la mine pe pagină în care am arătat ce presupune și ce emoții vrea să trezească în noi reproșul.
Apoi urmează în viața socială problemele generate de prieteni/prietene și aici apare neacceptarea lor și ambiția personală de a îi depăși pe celalti fără să conștientizăm ce se ascunde în spate.
În spate simțim frica că nu suntem îndeajuns de buni, frica că nu suntem acceptați de ceilalți, invidie, nemulțumire, șamd.
Toate acestea pentru că ne comparăm cu ceilalți, nicidecum cu noi înșine.
Singura persoană cu care ar trebui să ne comparam, suntem noi înșine, persoana de ieri cu cea de azi, atât.
Observi că pe toate cele trei laturi: personal, profesional și social avem doar probleme de ordin emoțional și atât.
Așa că se impune să ne rezolvăm problemele emoționale pentru că atfel vom trăi o viață imatură emoțional și asta se va reflecta în mod direct în comportamentul nostru, vom fi nemulțumiți, nefericiți, triști sau ne vom simți nesemnificativi.
Problemele emoționale nerezolvate tot apar în viața noastră sub forma unor greșeli pe care le tot repetăm până le rezolvăm.
Ce presupune să le rezolvăm?
Să ne așezăm emoțiile și să ne dezvoltăm inteligența emoțională.
Adică să ne observăm comportamentul, emoțiile și gândurile noastre, să recunoaștem emoțiile, cele ce generează acțiunile noastre, să ne jucăm cu emoțiile noastre și să le înțelegem.
Apoi mai trebuie să le gestionăm, să ne punem în papucii altora și uneori să consumăm emoțiile când este cazul.
În momentul în care vom înfrunta fricile noastre, în momentul în care contientizam că este vorba de noi și doar de noi, în momentul în care comportamentul nostru este doar un efect al „de ce-ului” nostru, adică a emoțiilor trăite zi de zi, doar atunci ne vom maturiza emoțional.
Așa că asta se poate întâmpla mai devreme sau mai târziu.
Dar maturizarea emoțională coincide cu o viață împlinită, cu succesul în viață, cu celebrarea vieții, cu trezirea spirituală, cu bucuria de a fii, cu armonia și cu descoperirea potențialul imens din noi.
Acesta este procesul evolutiv natural spre care ne îndreptăm.
Iar cea mai importantă relație este cu tine însuți și simplul fapt că vei începe să lucrezi cu emoțiile tale îți vor genera viața dorită mai devreme sau mai târziu.
Oricum asta se va întâmpla la un moment dat fie că vrei, fie că nu.
Dacă alegi să nu o faci conștient, vor apărea crizele de viață pentru că schimbarea este parte din noi și aceste crize sunt brutale și îți vorbesc ca unul dintre cei ce am trecut printr-o astfel de criză.
Una dintre cele mai adesea întâlnite crize de viață este divorțul și mărturie stau procentele îngrijorătoare din acest punct de vedere.
În țări precum Germania și Anglia procentul este de 57%, iar la noi în țară procentul este de circa 38% și este în creștere.
Tocmai datorită acestui aspect am dezvoltat Programul Geniu, un program care le oferă oamenilor oportunitatea de a-și dezvolta inteligența emoțională, de a se maturiza emoțional și a trăi viața conștient.
La final, ți-aș mai spune că Programul Geniu transformă emoțiile din sursa problemelor noastre într-un instrument de lucru cu propria persoană.
Programul îl găsești aici:
Încă un detaliu,
Pe tine te găsești în inima ta și acolo vei regăsi întreg Universul.
Cu drag,
Florin Alexandru