Cum să ne iubim pe noi înșine: 7 pași simpli și eficienți

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Iubirea de sine este o atitudine pozitivă care presupune respect, acceptare și compasiune. 

Iubirea de sine nu înseamnă să ne considerăm superiori celorlalți, să ne lăudăm sau să ne neglijăm nevoile și responsabilitățile. Iubirea de sine este o formă de autocunoaștere și autoapreciere, care ne ajută să ne dezvoltăm potențialul și să ne îmbunătățim calitatea vieții.

De ce este important să ne iubim pe noi înșine? 

Pentru că iubirea de sine este baza unei stime de sine sănătoase, care ne influențează încrederea, motivația și relațiile cu ceilalți. Dacă nu ne iubim pe noi înșine, cum putem aștepta ca alții să o facă? Dacă nu ne iubim pe noi înșine, cum putem iubi pe alții cu adevărat? 

Iubirea de sine nu este ceva cu care ne naștem, ci ceva ce se învață și se cultivă. 

Iată 7 pași simpli și eficienți pentru a învăța cum să ne iubim pe noi înșine:

1. Să fim blânzi cu noi înșine

Să ne comportăm cu noi ca și cum ne-am comporta cu un copil, cu multă blândețe. 

Să nu ne criticăm sau să ne pedepsim pentru greșelile sau defectele noastre, ci să ne încurajăm și să ne sprijinim. Să ne vorbim cu afecțiune și respect, folosind cuvinte pozitive și constructive.

2. Să fim îngăduitori cu acțiunile noastre și să ne dăm timp să învățăm

Adică să lăsăm loc pentru procesul de învățare, fără să punem presiune pe acest proces. Să nu avem așteptări nerealiste sau perfecționiste de la noi, ci să recunoaștem că suntem oameni și că avem dreptul să greșim și să evoluăm. Să celebrăm progresele noastre, oricât de mici ar fi ele, și să nu renunțăm la obiectivele noastre.

3. Compasiune pentru natura umană

Să facem o diferență între ceea ce ne spune instinctul nostru, animalul din noi, și ceea ce presupune intuiția noastră, ceea ce suntem noi cu adevărat în structura noastră umană. 

Să nu ne lăsăm conduși de impulsuri sau emoții negative, ci să ascultăm vocea inimii și a rațiunii. Să avem compasiune pentru suferințele noastre și ale celorlalți, fără să judecăm sau să condamnăm.

4. Acceptarea naturii umane așa cum este

Nu ar mai trebui să ne judecăm greșelile și nici măcar să le etichetăm ca fiind greșeli, ci, de fapt, să ne spunem că sunt încercări în procesul de învățare. Să acceptăm că suntem unici și irepetabili, cu calități și defecte, cu virtuți și limite. Să nu ne comparăm cu alții, ci să ne apreciem pentru ceea ce suntem. Să nu încercăm să schimbăm ceea ce nu putem schimba, ci să lucrăm la ceea ce putem îmbunătăți.

5. Să ne oferim timp, timp pentru gândire, timp pentru a face alegerile potrivite, timp în care să ne răsfățăm, timp de stat degeaba cu noi

Să nu ne grăbim sau să ne stresăm, ci să ne bucurăm de prezent și de micile plăceri ale vieții. Să ne acordăm momente de relaxare, de distracție, de creativitate, de meditație. Să ne ascultăm nevoile și să le satisfacem în mod echilibrat.

6. Să fim recunoscători pentru viața asta pe care o avem

Pentru că, indiferent de problema pe care o avem, dacă noi nu am avea viața asta, nicio altă problemă nu ar însemna nimic. Să ne concentrăm pe aspectele pozitive ale vieții noastre, pe ceea ce avem și nu pe ceea ce ne lipsește, pe ceea ce am realizat și nu pe ceea ce am pierdut. 

Să mulțumim pentru oportunitățile, persoanele și lucrurile care ne îmbogățesc existența.

7. Să avem încredere în viață. Viața iubește viața. Viața susține viața

Având încredere în viață, avem încredere în noi și de aici curge într-un mod cât se poate de natural iubirea de propria persoană.

Acești 7 pași ne pot ajuta să ne iubim pe noi înșine mai mult și mai bine. Iubirea de sine este un proces continuu, care necesită răbdare, perseverență și voință. Dar merită efortul, pentru că iubirea de sine este cheia fericirii noastre.Pentru mai multe gesturi de iubire îndreptate către sine, te aștept în grupul meu de Facebook, Programe by Florin Alexandru.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *