Am primit multe întrebări despre cum te poate ajuta programul Geniu și de ce să ne dezvoltăm inteligența emoțională, așa că am decis să îți trimit un mail în care să vorbim despre beneficiile tale dacă vei intra în programul Geniu.
Inteligența emoțională este calitatea ce ne învață să trăim, dar probabil că îți spui: cum adică să mă învețe să trăiesc?
Pur și simlu asta face, dar haide să vedem cum face asta mai exact.
1️⃣ Nu o să îți mai pese de ce spun ceilalți despre tine
Frica de judecată e o frică ce se naște în mod direct din frica de a nu fi îndeajuns de bun.
Aceasta frică provine din copilărie, acolo unde vroiam iubire și vroiam să ne conectăm cu mama și cu tata.
Din păcate, nici ei nu au avut această nevoie de iubire și conectare satisfăcută și evident că nu au știut cum să ne satisfacă nouă această nevoie fără de care ne simțim ai nimănui, rătăciți și pierduți.
Am fost iubiți, dar nu îndeajuns de mult și astfel am dezvoltat răni emoționale pe care nu am știut cum să le “tratăm” efectele printre care și această frică că nu suntem îndeajuns de buni, că nu merităm să fim iubiți, că ceilalți ne vor judeca dacă nu suntem perfecți, adică așa cum trebuia să fim în copilărie pentru a primi validare și iubire.
“Bravo, ești un copil cuminte, hai să te iau în brațe!”
Doar când îndeplineam tot ce ne spunea mama, primeam atenția și iubirea ei.
Evident că de aici și fricile enumerate mai sus.
Așa că inteligența emoțională te va învăța să crezi în tine și să conștientizezi că singura iubire de care ai nevoie este cea pe care ți-o vei oferi tu.
2️⃣ Uităm să fim vulnerabili, adică nu ne dăm voie să fim copii din nou.
Tot ceea ce facem este să ne refuzăm cel mai obiectiv feedback pe care l-am putea primi cu privire la propriul nostru comportament.
Adică propriul nostru feedback pentru că trăim într-o poveste în care am înțeles că dacă ne exprimăm emoțiile suntem slabi.
Atunci când îți exprimi emoțiile, ai oportunitatea să înveți despre acestea, să te înțelegi, să te accepți, să devii o variantă mai bună pe zi ce trece pentru că îți oferi cel mai obiectiv feedback posibil, spunându-ți unde și ce anume ai avea de schimbat la comportamentul tău.
Spun asta pentru că în spatele gândurilor sunt emoții fără de care gândurile nu ar avea energie să se manifeste.
Emoțiile sunt cele ce formează gândul, cu toate că nu pare, dar noi nu știm să ne uităm la emoții și să observăm acest dans al emoțiilor cu gândurile pentru că nu ne dăm voie să fim vulnerabili.
O calitate incredibilă de care avem nevoie pentru că asta am făcut în copilărie, am fost vulnerabili și tot timpul ne plasam în plin proces de învățare, adică eram curioși, vroiam să aflam, eram interesați de procesul în sine și spuneam sus și tare că nu știm și că vrem să învățăm fără ca mintesa noastră să simtă rușine așa cum se întâmplă adesea când trebuie să afirmăm în fața altora că nu știm.
Observi capcana mințiii?
Iar vulnerabilitatea este calitatea ce ne dă voie să spunem că nu știm, că vrem să învățăm fără să mai simțim rușine.
Asta ne învață inteligența emoțională, să fim vulnerabili și să vrem să învățăm cum și în ce fel se mișcă emoțiile noastre în spatele gândurilor.
Inteligența emoțională ne arată că Universul nostru este doar al nostru și ne învață să ne asumăm propriul comportament, să nu mai spunem că ceilalți sunt de vină.
Mai exact să vedem că emoțiile noastre pot fi construite în direcția dorită dacă reușim să le construim noi prin intenții conștiente și prin joaca cu acestea.
Dacă muzica poate să construiască o trăire conștientă de care să ne bucurăm, de ce oare nu am putea să construim ce trăiri am dori noi?
Ceea ce presupune că nu conștientizăm acest imens potențial ce se află dincolo de gânduri, adică aici și la îndemână.
Cum ar fi să te joci cu emoțiile și atunci când ești la muncă și nu îți place ce faci, să te gândești la armonie, la iubire și la energia lui Brâncuși de exemplu?
Dispare nemulțumirea și pe nepusă masă îți place să faci ce faci doar pentru că ți-ai dat voie să visezi cu ochii deschiși.
Observi că a visa cu ochii deschiși presupune să îți construiești o trăire, adică să te joci cu emoțiile.
Acum gândește-te că alergi un maraton și că ești la kilometrul 37 și mai ai doar 5 kilometri până la final.
Și te gândești în acel moment la bucuria finalului, la victoria de a termina maratonul, la bucuria ta știind că ai reușit să faci asta, vei observa că ai energia necesară, un boost de andrenalină te inundă și reușești să continui, iar asta se întâmplă datorită visării cu ochii deschiși, adică să te joci cu emoțiile.
Dacă tu ești în controlul propriilor emoții, asta presupune că doar tu ești responsabil de propria viață.
Așa este?
Cum ai mai putea să îi învinovățești pe ceilalți pentru evenimentele din viața ta?
Asta face inteligența emoțională, te împuternicește.
3️⃣ Avem așteptări false fără să înțelegem de ce sunt false și de ce suntem păcăliți adesea de aceste așteptări
Nu ți s-a întâmplat adesea ca tu să ai o așteptare și partenera/partenerul să nu reacționeze și tu să fi dezamăgit(ă)?
Așteptările sunt false datorită modului în care funcționăm, pur și simplu ajungem într-un punct în care se formează așteptări false ce duc la dezamăgire și apoi se instalează nemulțumirea.
O emoție trăită de majoritatea dintre noi și devenită emoția principală trăită de noi.
Motivul pentru care nu ne acceptăm așa cum suntem, nu ne iubim și tot timpul vedem jumătatea goală a paharului este tocmai această emoție.
Iar această emoție se naște din aceste așteptări false din păcate.
Iar pentru a înțelege de ce avem așteptări false apelăm la știință și ceea ce a demonstrat Dan Ariely într-unul din studiile sale.
Mai exact a demonstrat că în proporție de 95% din cazuri proiectăm fals.
Ce presupune asta?
Că intenția generează o proiecție în mintea noastră, aceasta generează o așteptare și în funcție de recompensa generată de așteptare generăm acțiunea, iar acțiunea ne oferă recompensa din așteptarea de mai devreme.
Mai exact:
Intenție – Proiecție – Așteptare – Acțiune – Recompensă
Așa funcționăm noi și fiecare acțiune pe care o desfășurăm se manifestă incredibil de rapid în forma enumerată mai sus.
Iar conform cu ceea ce a demonstrat Dan Ariely, dacă 19 din 20 de proiecții sunt false, evident că tot atâtea așteptări sunt false.
Și ceea ce se întâmplă mai mereu este ca noi de fiecare dată când inițiem o acțiune o facem pentru a obține o recompensă ce de cele mai multe ori nu o primim exact așa cum am proiectat că o vom primi.
Și de aici dezamăgirea, apoi nemulțumirea.
Iar dacă trăim nemulțumirea atât de des, se formează o obișnuință din a o tot simți și practic devine emoția principală pe care o trăim.
Emoția de acasă cum i-am spus noi în grupul de suport al programului Geniu și această obișnuință se transformă într-o nevoie de satisfăcut și astfel că dacă nu simțim nemulțumire, practic simțim că ceva lipsește.
Iar asta se întâmplă în subconștientul nostru, acolo unde se formează programele noastre, tiparele noastre comportamentale și modul în care învățăm să trăim.
Observi că tot acolo este locul din care apar intențiile inconștiente.
Cele ce formează acțiunea de mai devreme.
Și unde mai pui că peste 95% din intențiile noastre sunt inconștiente.
Oare avem cum să ne înțelegem comportamentul dacă nu înțelegem întreg tabloul emoțional din spatele modului în care funcționăm noi?
Inteligența emoțională este calitate ce va desluși tot acest tablou și mai mult de atât, dacă îți vei înțelege propriile emoții, vei reuși să înțelegi și emoțiile celorlalți.
Dacă reușești să îți înțelegi emoțiile, se presupune că vei da la o parte orice bariere, condiționări, blocaje sau convingeri ce nu îți dădeau voie să îți exprimi potențialul ce îl simți cum urlă în tine.
Pentru că și în mine urla și noi doi nu suntem absolut deloc diferiți, de asta știu că și tu știi ce potențial imens se află în tine, dar cu toate acestea, ceva nu te-a lăsat să ți-l exprimi.
Armonia este o stare în care ai la îndemână clipă de clipă tot ce ai mai bun, adică poți să dai totul și dacă ai fi zi de zi în armonie, oare nu ai putea să îți atingi potențialul?
Pas cu pas.
Eu așa am făcut și nu doar eu, ci și cei peste 1200 de colegi din Geniu.
Ni se spune să ne abținem, să nu ne înfuriem, să ne gestionăm emoțiile, dar cum am putea să facem asta dacă nu prevenim.
Este la fel ca la un incendiu, prevenția ne ajută să ținem focul sub control, să nu să aruncăm sticle peste uscăturile din pădure în plină caniculă, care ar putea face efect de lupă declanșând incendiul.
Soluția este de a preveni, așa că a ne gestiona emoțiile presupune prevenție, adică o viață în care să avem o igienă emoțională zilnică.
Revenind de la ce am plecat, dacă eu reușesc să îmi ofer armonie în viața de zi cu zi prin igienă emoțională, asta presupune că voi putea da totul în ceea ce fac clipă de clipă și asta presupune că îmi voi atinge potențialul într-o zi sau alta pentru că voi fi consecvent cu ceea ce fac.
Starea interioară este de armomnie și asta presupune că am dat la o parte toate acele blocaje de care spuneam mai devreme.
Observi că se poate și că limitările dispar dacă ne poziționăm corect?
Exact asta face inteligența emoțională, ne arată cum să ne gestionăm emoțiile.
4️⃣ Exista tot felul de mituri în societate
Acestea ce ne fac să fim diferiți, să părem diferiți, să avem conflicte de tot felul doar pentru că unii cred că ei dețin dreptatea, șamd.
Nemulțumirea de mai devreme caută să se exprime prin tot felul de metode ciudate, aș spune eu.
De exemplu rasismul poziționează pe cineva superior altei persoane doar pentru că are altă culoare a pielii.
Sau bărbații sunt superiori femeilor sau creștinii sunt mai buni ca musulmanii, șamd.
Toate aceste concepte sunt construite de o minte ce vrea să fie superioară fără să facă niciun efort și pe deasupra îi este frică că ceilalți îi iau ceea ce are.
Superioritatea este doar o iluzie a minții pentru că ea nu există și drept argument spun că venim pe lume în fundul gol și plecăm la fel din această viață magică, de ce aș crede că eu sunt mai bun ca celălalt?
Dincolo de aceste tipare de gândire, emoțional suntem la fel, doar suntem educați diferit și învățați să credem în anumite concepte.
Dar noi suntem la fel.
Toți vrem iubire, vrem armonie și vrem să trăim împliniți.
Așa că de ce aș crede că tu ești mai bun(ă) ca mine sau că eu sunt mai bun ca tine?
Evident că doar mintea neînțeleasă și needucată a construit aceste conflicte.
Noi suntem armonie și nu vrem conflict. Dacă am lăsa armonia să fie pentru că exact asta suntem noi și inteligența emoțională ne învață cum să trăim în armonie zi de zi.
Și inteligența emoțională ne mai învață ceva, cum să consumăm acele emoții pe care nu le-am consumat de-a lungul timpului, emoțiile reprimate ce sunt din plin în noi și ce dau pe afară dacă nu știm cum să le consumăm.
Inteligența emoțională ne învață cum să o facem.
Oare nu asta înseamnă să știm cum să trăim?
Să trăim în armonie, să ne bcuurăm de viață aici și acum, să ne celebrăm viața, să fim ceea ce suntem și să ne exprimăm potențialul ca mai apoi…
… împlinire.
Te aștept în programul Geniu.
Mai ai doar 2 zile pentru a-l achiziționa la 129 lei.
Din 16 ianuarie prețul crește la 250 de lei.
Eu cred în tine.
Cu drag,
Florin Alexandru
PS Inteligența emoțională nu este un moft, ci o necesitate.