Cum se manifestă bucla comportamentului uman

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Dacă până acum ți-am povestit cum m-am zbătut fără să înțeleg direcția în care să o iau, acum a venit vremea să îți dau soluția găsită și pusă în practică de mine și de încă circa 1500 de persoane din cele 2 comunități construite până acum.

Dar să îți povestesc despre ce e vorba.

Bucla comportamentului uman se manifestă în felul următor:
Prima dată avem un subconștient unde sunt așezate toate programele pe baza cărora manifestăm comportamentul nostru. Acesta este locul din care pleacă majoritatea intenților inconștiente.

O intenție inconștientă generează o emoție ce va genera la rândul ei un gând, apoi gândul va genera o emoție și începe acolo un dans între gânduri și emoții până se declanșează acțiunea care, dacă se repetă îndeajuns de mult, va construi un obicei ce va întări un program existent în subconștientul nostru, îl va schimba puțin pe cel inițial sau va construi un program nou în subconștientul nostru.

Menționez că intențiile inconștiente sunt în proporție de 95% și cele conștiente de doar 5%, de asta facem lucruri ce nu ne ajută mai tot timpul, de asta apar fricile ce nu ne dau voie să ieșim din zona de confort, de asta ne blocăm la un moment dat pe drum pentru că apare o condiționare de genul „eu nu pot” sau de asta uneori simțim să nu mergem până la capăt și să ne oprim pentru că este îndeajuns pentru că există și programe comportamentale bune, desigur.

Dacă am desface bucla comportamentului uman am vedea foarte clar cum avem două direcții, prima este cauza, adică emoțiile ce încarcă cu energie intenția și a doua direcție sunt efectele acestor programe sub formă de acțiuni și obiceiuri născute din suma programelor lor sub forma unor tipare comportamentale.

Spun asta pentru că pe de o parte avem tipare comportamentale construite de tipare emoționale pentru că și emoțiile sunt cele ce funcționează în tipare la un moment dat.

Iar dacă emoțiile sunt cele ce încarcă o intenție, asta presupune că ele sunt cauza din punctul de vedere al observării reacției interioare, iar această cauză o putem vedea, o putem studia sub forma inteligenței emoționale.

După cum spuneam într-un mail anterior, dacă emoțiile pot să provoace o așa durere fizică în corpul nostru fizic, oare în sens opus ce vor putea să construiască?

Armonie dacă le înțelegem și dacă vedem cum și în ce fel se construiesc emoțiile în noi.

Iar noi suntem ființe emoționale, asta presupune că noi simțim, apoi gândim și în cele din urmă acționăm.

Exact în această ordine.

Ai vrea să înțelegi cauza pentru care toate acțiunile tale sunt așa cum sunt, modul în care tiparele noastre emoționale se construiesc?

Adică, comportamentul nostru este generat de aceleași tipare emoționale cu aceeași frică la bază și construiesc un tipar comportamental ce se manifestă asemănător de fiecare dată, dar elementul hotărâtor este dat de alegerile făcute în anumite momente cheie ale vieții cum ar fi alegerea partenerei, alegerea relației pe care să o aibă cu familia, alegerea de a practica autoeducația, alegerea de a trăi mândria și așa mai departe.

Cu alte cuvinte un comportament îl putem înțelege în detaliu dacă reușim să îi observăm elementele cheie.

Dar eu studiasem inteligența emoțională de o vreme și drept urmare am ajuns în punctul în care am decis să ofer încă un instrument semnficativ de dezvoltare a acestei calități.

Mai oferisem unul deja prin jocul EQ Game, dar acum era momentul să pun în practică tot ce învățasem și astfel am construit programul Geniu.

Un program în urma căruia înveți cum să te accepți, cum să te iubești pe tine însuți și cum se construiește comportamentul tău datorită acestui tipar emoțional trăit din nou și din nou.

Cu alte cuvinte sursa tuturor problemelor noastre sunt de ordin emoțional și prin programul Geniu vei înțelege cauza problemei, vei înțelege care este emoția ce a generat această situație.

Iar dacă noi suntem ființe emoționale, asta presupune că tot ceea ce facem are în spate emoții ce ne declanșează un anumit comportament neobservabil fără un exercițiu în acest sens.

Exact asta am făcut în programul Geniu, îți arătăm cum se construiește comportamentul și emoțiile ce determină alegerea făcută la un moment dat.

Uite câteva exemple:

Alegi să te uiți la televizor la știri seara și să vezi partea urâtă a societății în care trăim sau alegi să ieși o oră și să alergi prin parc?

Alegi să dai vina pe ceilalți pentru problemele din viața ta sau alegi să vezi ce anume din tine a declanșat problema pe care o ai?

Alegi să vorbești despre neajunsurile din societate sau alegi să lucrezi la un proiect de împădurire?

Iar aceste alegeri se duc mai departe pe un scenariu de viață primit în dar prin programare parentală.

Adică noi avem un comportament ce îl urmăm după niște tipare comportamentale ce au la bază fricile de care spuneam mai departe.

Uite un exemplu: dacă ai fost criticat în exces de părinți în copilărie îți este frică de această critică și asta te face să îți fie frică de judecata celorlalți.

Iar pentru a te apăra, judeci tu primul pe principiul – cea mai bună apărare este atacul.

Iar acest tipar comportamental te determină ca prin sistemul de apărare ce este un rezultat al fricilor de care spuneam mai departe să îi judeci pe ceilalți și să îi critici de așa natură încât să te asiguri că nu te vor critica ei pentru că îți este frică de această critică.

Observi cum ceea ce ți s-a întâmplat în copilărie se întoarce împotriva ta?

Tocmai din acest punct de vedere am construit programul Design Comportamental cu scopul de a anula scenariul de viață ce ne ține captivi într-un comportament de frică.

Iar atunci când trăim cu frică, nu experimentăm împlinirea și dacă este ceva important pentru noi este tocmai această împlinire pentru că este țelul nostru suprem spre care tindem noi toți.

Asta am făcut în decursul ultimilor ani, am dezvoltat doua programe: unul îți arată cauza comportamentului și celălalt cum se manifestă comportamentul tău.

Iar amândouă îți arată cum să îți construiești exact viața pe care ți-o dorești și cum să trăiești împlinit aici și acum în această viață.

Și acum surpriza despre care ți-am povestit în e-mailul data trecută…

Până acum am vândut cele două programe doar separat, dar îmi doresc enorm să ajut cât mai mulți oameni să treacă peste problemele despre care am tot vorbit, așa că am decis să iau aceste programe și să le pun într într-un pachet cu o reducere de nu mai puțin de 50%.

Consideră ăsta cadoul meu de primăvară pentru toți acei oameni care-și doresc să fie fericiți și împliniți. Dar mai mult detalii despre acest pachet găsești aici.

În articolul următor îți voi arăta câteva exemple clare a unui scenariu de viață ce include atât tiparul emoțional, cât și tiparul emoțional.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *