Tiparul Fricosului – Cum se construiește un scenariu de viață

Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

O să descriu un comportament al unui tipar ce a trăit în frică, o persoană anxioasă ce a preluat acest tipar de la propria mamă.

Un tipar ce nu îi dă voie persoanei să gândească liber, o limitează și o determină să se ascundă, să își mascheze comportamentul mai tot timpul.

O persoană anxioasă va căuta tot timpul să reașeze frica în fel și chip, de așa natură, încât uneori tot ceea ce rămâne din discuția cu o astfel de persoană este senzația că ceva a fost în neregulă, dar fără a identifiica de unde provine această senzație.

Sunt pesimiști de felul lor și văd în detaliu greșeala pentru că au o relație specială cu tot ceea ce poate să declanșeze frica.

Frica de succes, frica de a trăi, frica de moarte, frica de a nu fi îndeajuns de bun, șamd.

Frici ce se manifestă zilnic în tot felul de forme, cel mai adesea sunt ascunse la vedere, de exemplu îmbracă rolul de Gică contra, sunt negativiști, atitudine distructivă, inventează scuze pentru a nu trebui să își asume propriul comportament, se plâng de oameni, șamd.

O astfel de persoană este preocupată cu a găsi scuze pentru propriul comportament fără să aloce absolut deloc timp “tratării propriei frici”.

Din păcate sunt cei ce trag în jos un partener de viață, o organizație sau colectivul de la locul de muncă pentru că se urcă pe energia celorlalți.

Au un mod subtil de a se poziționa de așa natură încât persoanele puternice să aibă cumva nevoie de ei.

Astfel ajung în preajma unor astfel de persoane ce sunt lideri și cumva se aciuează în jurul acestora.

În mintea fricosului totul se rezumă la a scăpa de aceste frici, dar în esență fricosul nu vrea să scape de ele pentru că inclusiv față de el are o scuză pentru care nu trebuie să facă mai mult.

Este o persoană neasumată lipsită de motivație intrinsecă și scuza cum că are diverse probleme o transformă într-o persoană ce stă pe loc mai tot timpul, procrastinează zi de zi fără să se schimbe mai nimic.

Ambiția unui fricos care nu ajunge la o criză de viață este o viață cu toate cele necesare și cam atât.

De obicei o persoană fricoasă va găsi un partener asumat și care își va asuma comportamentul și pentru cealaltă persoană.

Se va urca cu energia pe celălalt și va face tot posibilul să îi coordoneze viața cu toate că fricile sunt cele ce trec la manipulare, nici măcar acest comportament nu și-l asumă.

Bărbații cu acest tipar nu reușesc să se maturizeze emoțional pur și simplu, o fac doar atunci când apare o criză severă de viață ce se concretizează printr-o situație ce ține de sănătate.

Dar datorită tiparului, nici această criză nu și-o generează cum e cazul la celelalte tipare.

Practic rămân în aceași poveste mai tot timpul și propriul sistem de apărare este cel ce le generează scuze mai tot timpul și cu toate că dacă au cum să își înțeleagă mintea nu o vor face, vor găsi un cusur în toată povestea pentru a fugi și a nu ieși din acest tipar.

În schimb femeile cu un astfel de tipar reușesc să se plângă mai mult și astfel să găsească persoane ce să le susțină, dar dincolo de această goană după susținere, fricoasa va ajunge mai repede la ipohondrie.

A se plânge de sănătate și de anumite dureri este o obișnuință la o astfel de persoană.

Un tipar ce se manifestă foarte ciudat și foarte bine ascuns, iar sistemul de apărare a unei astfel de persoane este cel ce determină parcursul persoanei în cauză.

Cu toate că o criză de viață ne resetează și ne așează față de viață oferindu-ne oportunitatea de a o lua de la zero, o persoană fricoasă nu este capabilă să profite de o astfel de oportunitate.

Mai tot timpul în umbra unor oameni puternici, fricosul/fricoasa se va bucura de puterea ce o dobândește reprezentând autoritatea acestor oameni și cu toate acestea va simți invidie și este capabilă de mici răutăți mai tot timpul.

Când se simte prea sigur(ă) pe poziția pe care o are, face câte o prostie să simtă frică din nou pentru că îi lipsește frica, până la urmă principala stare trăită este frica și devine dependent(ă) de această stare ce o transformă în religie.

Recompensa fricosului este atunci când are curaj, evident.

Curajul apare doar în prezența fricii și exprimarea acestei emoții, stări, trăiri, precum este curajul îi oferă recompensa majoră cu toate că e vorba de a înfrunta o persoană puternică sau atunci când își exprimă un punct de vedere în fața multor persoane.

O altă recompensă a fricosului/fricoasei este atunci când îi enervează pe cei ce reprezintă autoritatea în ochii lor cu câte o mică răutate.

Invidia, reprimarea și uneori o ușoară agresivitate sub forma unor remarci mai acide reprezintă sensul acestor oameni cu un astfel de tipar comportamental din păcate.

Extreme ale acestui comportament:
Un comportament agresiv și certăreț tocmai cu persoanele ce îl/o susțin tocmai pentru a ajunge din nou la nesiguranță, adică să simtă din nou frica.

Ipohondrie, boli cronice în partea a doua a vieții.

Cauza:
O criza de anxietate a mamei în perioada când copilul era în burta mamei sau un tipar emoțional preluat direct de la mamă.

Soluția:
Observarea comportamentului și concentrarea pe ceea ce susține acest comportament – sistemul de apărare.

Mai exact se scoate în evidență mai tot timpul scuza găsită de către sistemul de apărare fără a mai intra în jocul acestuia de a-și justifica scuza.

Poziționarea:
De la egal la egal fără să susținem acțiunile unei astfel de persoane și fără a o ajuta.
Exact atât cât trebuie.

Exercițiu pentru cei ce vor să iasă dintr-un astfel de tipar:

Să își observe sistemul de apărare și modul în care acesta găsește scuze mai tot timpul și să scrie pe o foaie mecanismul din spatele scuzei.

De exemplu cum reacționează când îi este amenințată poziția la muncă, ce emoții se declanșează.

Sau fuga și scuzele când apare o sarcină ce pare mai greu de îndeplinit.

Zilele acestea voi lansa programul de inteligență emoțională în care ofer tuturor instrumentele necesare pentru a-și construi viața dorită și în care vei găsi povești de genul celor de mai sus.

Este un program ce ne ajută să ne exprimăm potențialul imens din noi și ca un efect direct vom reuși să le oferim și copiilor acest potențial ca model de urmat.

Dacă în trecut comportamentul nostru era un mister, prin intermediul acestui program te ghidez pas cu pas și îți arăt acei determinanți ascunși ce ne construiesc comportamentul.

Intră aici și te voi anunța zilele următoare când voi lansa acest program.

Suntem minunați exact așa cum suntem.

Cu drag,
Florin Alexandru

Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.