7 reguli pe care le respect cu strictețe

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

După atâtea emoții joase, negative, precum însingurarea, vinovăția, frustrarea, fricile de tot felul, emoții care necesită o abordare mai profundă pentru că au format un miez tare încă din copilăria noastră, vin din trecutul nostru, am decis să schimb un pic registrul și să vorbesc despre lucruri mai pământene, cu aplicabilitate imediată, și care  produc efecte bune și vizibile în timp relativ scurt. 

Sînt practici pe care eu le fac în fiecare zi și, spun eu, fac din mine un om pozitiv, recunoscător pentru ceea ce am acum, capabil să-mi gestionez emoțiile mele dar și pe ale celorlalți. 

Sunt reguli pe care ar trebui să le respectăm cu toții pentru a avea o viață mai fericită și mai împlinită.

Nu este nevoie să ai abilități speciale pentru a simți că trece viata pe lângă tine, așa cum nu este nevoie de nici de abilități ieșite din comun pentru a-ți dezvolta, puțin câte puțin, inteligența emoțională pentru a-ți înțelege propriile emoții. 

Dacă ești puțin atent și la comportamentul tău (modul în care îți exprimi emoțiile și gândurile, prin reacții și acțiuni), ai creat deja terenul necesar pentru schimbare

Nu ne naștem cu ele, ci le dezvoltăm pe parcursul vieții, prin experiențe, educație și auto îmbunătățire. Iată și regulile promise:

Regula nr. 1: Mă respect în dialogul meu interior

Dialogul interior este vocea pe care o auzim în mintea noastră atunci când ne gândim la noi înșine, la ceilalți sau la situațiile din viața noastră. Acest dialog poate fi pozitiv sau negativ, constructiv sau distructiv, realist sau iluzoriu. Modul în care ne vorbim nouă înșine are un impact mare asupra stimei de sine, a motivației, a performanței și a stării de bine.

Atunci când mă respect în dialogul meu interior, îmi vorbesc frumos, caut să am numai cuvinte potrivite pentru mine, pentru că acest dialog este poarta către subconștientul meu, canalul cu care pot comunica direct cu subconștientul. Sunt omul cu care îmi petrec cel mai mult timp în această viață.

De ce n-aș vorbi și cu mine frumos?

Regula nr.1 ne spune să ne apreciem calitățile, să ne recunoaștem greșelile, să ne iertăm defectele și să ne încurajăm eforturile. Să nu ne judecăm, criticăm sau pedepsim pentru ceea ce suntem sau facem.

Un exemplu de dialog interior respectuos ar fi: “Am făcut o prezentare bună astăzi. Mi-am pregătit bine materialul, am vorbit clar și am răspuns la toate întrebările audienței. Sunt mândru de mine pentru că am depășit teama de a vorbi în public. Am mai multă încredere în mine acum.”

Un exemplu de dialog interior nerespectuos ar fi: Am făcut o prezentare proastă astăzi. Nu mi-am pregătit bine materialul, m-am bâlbâit și e un material compromis. Sunt un ratat pentru că nu pot vorbi în public. Nu am nicio valoare. 

Dacă o să fac asta zi de zi, mă blamez și critic, la un moment dat chiar voi începe să cred că nu sunt bun de nimic. Îmi voi pierde încrederea în mine și în ceea ce sunt capabil să fac.

Regula nr. 2: Nu-mi cred toate gândurile

Gândurile sunt produse ale minții noastre, care reflectă percepțiile, convingerile, amintirile, fanteziile sau planurile noastre. Unele gânduri sunt conștiente, adică suntem conștienți de ele și le putem controla

Alte gânduri sunt inconștiente, adică nu suntem conștienți de ele și nu le putem controla, nu reflectă realitatea obiectivă, ci doar o interpretare subiectivă și distorsionată a ei. Aceste gânduri pot fi iraționale, negative, limitative sau false și pot genera emoții și comportamente nesănătoase.

Un exemplu de gând conștient ar fi: “Mâine am un examen important. Trebuie să învăț bine materia și să mă odihnesc suficient. Sunt sigur că pot reuși dacă mă concentrez.”

Un exemplu de gând inconștient ar fi: “Mâine am un examen important. Nu am nicio șansă să trec. Sunt prea prost și prea leneș. O să mă fac de râs în fața tuturor.

Dacă nu avem această regulă zilnic, putem suferi de o gândire distorsionată, de o realitate deformată, de o stare de emoție excesivă sau de un comportament distructiv. 

Consecințele pot fi atât personale, cât și profesionale, afectând relațiile noastre cu noi înșine și cu ceilalți.

Regula nr.3 : Învăț ceva nou în fiecare zi

Învățarea este procesul prin care dobândim noi cunoștințe, abilități sau aptitudini prin studiu, experiență sau observație. Învățarea este esențială pentru dezvoltarea personală și profesională, dar și pentru sănătatea creierului nostru. 

Creierul este organul care controlează toate funcțiile noastre mentale și fizice și care se adaptează la mediul în care trăim. Creierului îi place să facă noi sinapse. Sinapsele sunt conexiunile dintre celulele nervoase din creier care transmit informația de la o celulă la alta. Cu cât avem mai multe sinapse, cu atât creierul nostru este mai puternic, mai flexibil și mai rezistent la îmbătrânire sau la boli.

Un exemplu de învățare nouă ar fi: “Astăzi am învățat cum să folosesc un program nou de editare video. Mi-a plăcut să descopăr funcțiile lui și să creez un clip scurt cu imaginile mele preferate. M-am simțit creativ și productiv.”

Un exemplu de lipsă de învățare ar fi: “Astăzi nu am învățat nimic nou. Am făcut aceleași lucruri ca în fiecare zi. M-am plictisit și m-am simțit inutil.”

Dacă nu avem această regulă zilnic, putem suferi de o stagnare intelectuală, de o pierdere a interesului pentru lumea din jurul nostru, de o scădere a memoriei sau a atenției.

Regula nr. 4: Fac sport zilnic

Sportul este activitatea fizică pe care o practicăm pentru a ne menține sau îmbunătăți sănătatea, forma sau performanța. Sportul este benefic pentru corpul și mintea noastră, deoarece ne ajută să prevenim sau să combatem bolile, să eliberăm stresul, să ne stimulăm endorfinele și să ne creștem energia, să ne ridicăm ritmul cardiac. 

Ritmul cardiac este numărul de bătăi ale inimii pe minut și indică intensitatea efortului fizic. Cu cât ritmul cardiac este mai mare, cu atât sportul este mai eficient pentru arderea caloriilor, îmbunătățirea circulației sângelui și oxigenarea creierului.

Mă cunoașteți, îmi place să alerg. Alerg prin parcuri, pe lângă casă, la maratoane. Când nu alerg, fac mișcare indiferent cât de ocupat aș fi. La finalul alergării primesc acea recompensă, acea relaxare pe care numai sportul poate să ți-o dea. Mă simt revigorat și plin de energie.

Dacă nu aș face nimic într-o zi, probabil că aș gândi “Astăzi nu am făcut niciun sport. Am stat toată ziua în fața calculatorului. De ce sunt așa de obosit?

Dacă nu avem această regulă zilnic, condiția noastră fizică este slabă, ne îngrășăm, ne pândesc bolile cardiovasculare, ne simtim vlăguiți și obosiți.

Regula nr. 5: Sunt modest

Modestia este calitatea de a nu fi mândru sau arogant față de sine sau față de ceilalți. Modestia este opusul orgoliului sau vanității și presupune o apreciere realistă și echilibrată a propriilor merite și defecte. 

Modestia este o virtute 

Eu am hotărât că vreau să fiu modest. Uneori nu-mi iese cap-coadă. Caut să fiu virtuos cât mai mult pentru că este o ocazie bună să privesc în interiorul meu, să mă observ atent, să-mi îndrept toată atenția pe cele mai nebănuite trăsături ale eului meu. Cine sunt, ce fac, fac bine ceea ce fac? Această căutare vreau să o trăiesc cât de mult pot. Să fiu conectat cu mine cât mai mult…

A fi modest nu înseamnă a ne subestima sau a ne neglija, ci a ne cunoaște și a ne accepta așa cum suntem, cu punctele forte și slabe. 

Exemplu de modestie: “Am primit o recunoaștere pentru munca mea la serviciu. Sunt recunoscător pentru această oportunitate și pentru sprijinul colegilor mei. Nu cred că sunt mai bun decât alții, ci doar că am muncit din greu și am avut noroc.”

Lipsă de modestie: “Am primit o recunoaștere pentru munca mea la serviciu. Sunt foarte mândru de mine și de realizările mele. Cred că sunt cel mai bun dintre toți și că merit tot ce mi se întâmplă.”

Dacă nu avem această regulă zilnic, putem suferi de un egoism exagerat, de o lipsă de respect față de ceilalți, de respingere față de feedback sau de o frustrare față de eșecuri.

Regula 6: Sunt onest 

Onestitatea este calitatea de a fi sincer, corect și loial față de sine și față de ceilalți. 

Onestitatea este opusul minciunii, înșelăciunii sau trădării și presupune o exprimare adevărată și transparentă a gândurilor, sentimentelor și intențiilor noastre.

Eu sunt onest. Caut să văd dacă nu mă mint în ceea ce-mi spun. Adesea îmi pun la îndoială credințele să văd dacă nu mă mint cumva.

A fi onest nu înseamnă a spune tot ce ne trece prin cap sau a răni pe cineva, ci a spune ceea ce credem cu tact și respect. A fi onest nu înseamnă să fii perfect sau infaillibil, ci înseamnă să-ți asumi responsabilitatea pentru greșelile tale..

Exemplu de onestitate: “Am greșit la un proiect la serviciu. Mi-am recunoscut greșeala în fața șefului și a colegilor mei. Mi-am cerut scuze și am propus o soluție pentru a repara situația. M-am simțit vinovat, dar și ușurat.”

Exemplu de lipsă de onestitate: “Am greșit la un proiect la serviciu. Mi-am ascuns greșeala de șef și de colegi. Am dat vina pe altcineva și am negat orice implicare. M-am simțit speriat, dar și vinovat.”

Dacă nu avem această regulă zilnic, putem suferi de o lipsă de credibilitate, de o pierdere a încrederii în sine sau în ceilalți, de o scădere a calității relațiilor sau a rezultatelor.

Regula 7: Sunt prezent în tot ce fac.

Prezența este starea de a fi atent, conștient și implicat în momentul prezent. Fie că este o discuție cu o colegă, fie că lucrezi la un proiect, fii acolo, trăiește momentul fără jumătăți de măsură.

A fi prezent nu înseamnă a ignora trecutul sau viitorul, ci a le folosi ca surse de învățare sau inspirație, fără a deveni prizonierul lor.

Cele 7 reguli ale mele pot fi și pentru tine niște obiective zilnice. Dacă vrei să afli cum pot să le atingi, te aștept în grupul meu de Facebook, Programe by Florin Alexandru..

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *