Cum să identificăm și să scăpăm de gândurile inconștiente?

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Salutare, oameni buni! 

Cum să identificăm și să scăpăm de gândurile inconștiente?

Azi, voi vorbi despre gândurile inconștiente, cum să le identificăm și, mai ales, cum să scăpăm de ele. Ca sa folosesc o expresie pleonastică, haideți să ne gândim puțin la… gânduri… 🙂

Știați că un om are în medie cam 60.000 de gânduri într-o zi? E greu doar să le numeri, darmite să le și trăiești. 

Dintre toate gândurile pe care le avem, 80% sunt negative, iar 95% sunt gânduri repetitive, adică sunt aceleași, revin zilnic, chiar și de mai multe ori pe zi.

Un asemenea volum de gânduri poate să te lase fără energie, iar dacă mai sunt și negative sau obsesive, pot chiar să-ți distrugă viața.

Ceea ce este și mai interesant este că nu toate gândurile pe care le avem sunt ale noastre, ci unele sunt rezultatul unor programe mentale pe care le-am preluat din copilărie, mediul în care am crescut sau mai apoi din societate.

Ce sunt gândurile conștiente, gândurile inconștiente și care este diferența dintre ele?

Gândurile inconștiente sunt acele gânduri care apar fără ca noi să le dorim sau să le controlăm. Gândurile conștiente, în schimb, sunt acele gânduri pe care le alegem noi în mod deliberat și care ne reflectă valorile, scopurile și aspirațiile.

Gândurile inconștiente sunt adesea automate, iraționale și negative, apar din senin, când nu ni le dorim, nu suntem conștienți de ele sau nu le recunoaștem ca fiind ale noastre.

Pe de altă parte, gândurile conștiente sunt mai raționale, pozitive și creative, iar noi suntem conștienți de ele și le asumăm ca fiind ale noastre. Putem să le formulăm, să le invocăm, ori de câte ori avem nevoie de ele.

Conştienţa propriilor gânduri îţi permite să ai permanent controlul asupra acestora. E ca şi când ai folosi o telecomandă și poți să schimbi de pe un canal pe altul dacă nu-ți place ce vezi și auzi. 

De ce ar trebui să ne obișnuim să facem diferența între gândurile venite din senin, netrebuincioase, de cele utile, pozitive și care ne ajută să trăim în prezent?

Gândurile utile, pozitive, ne ajută să ne îmbunătățim viața, să ne atingem potențialul și să fim mai fericiți, ne ajută să avem o stimă de sine mai ridicată, relații mai armonioase cu ceilalți și să fim mai sănătoși.

A fi conştient de prezent este esenţa vieţii, pentru că aceasta permite accesarea bucuriei, a succesului şi un nivel înalt de spiritualitate.

3 pași simpli prin care identificăm și scăpăm de gândurile inconștiente

Sfat: în primul rând, observă-ți gândurile fără să le judeci sau să le atașezi emoții.

Iată și indiciile: 

  1. Aceste gânduri inconștiente apar pe nepusă masă.

Fie că este vorba despre o imagine, de o senzatie, sau de o amintire întreagă, aceste gânduri apar pe nepusă masă. Nu avem nevoie de ele, și totuși, ele apar brusc, nechemate, se insinuează zilnic în viața noastră, chiar și de mai multe ori pe zi, și ne consumă timp și energie valoroase.

Nu de puține ori ne pare gândul: Nu sunt destul de bun pentru a face acest lucru.

Ce poți face?

Nu te grăbi să te simți vinovat, trist sau frustrat. Doar observă gândul ca pe un nor trecător, fără să te identifici cu el. Poți să-ți spui: “Acesta este doar un gând, nu o realitate. Nu îmi aparține, nu îmi definește valoarea sau capacitatea.” Fă asta ori de câte ori apar astfel de gânduri și ține o evidență.

  1. Analizează-ți sursa gândului

Când apare un gând și nu știi unde să-l plasezi, nu poți să-l identifici din prima dacă este conștient sau inconștient, puneți întrebările: dar oare chiar vreau să  mă gândesc la acest gând? 

Sau, dacă gândul revine, îți poți pune întrebarea mai târziu: cum am ajuns la gândul ăsta? De unde a plecat? Care este rădăcina lui/ are vreo bază? Chiar am vrut să mă gândesc la asta? De asemenea, întreabă-te dacă gândul este adevărat sau nu, dacă sunt dovezi care să-l susțină sau nu, dacă îți este util sau nu.

De exemplu, dacă ai un gând de genul: “Nu pot să mă înțeleg cu nimeni”, întreabă-te de unde vine acest gând. Poate fi vorba de o experiență neplăcută din copilărie, de o teamă de respingere sau de o influență negativă din partea unor persoane toxice. De asemenea, întreabă-te dacă gândul este adevărat sau nu, dacă îți este util sau nu. 

Dacă răspunsul este nu la oricare dintre aceste întrebări, atunci poți concluziona că gândul este inconștient și nedorit de tine. Ia astfel de gânduri la întrebări ori de câte ori apar.

  1. Setează-ți intenții conștiente. Înlocuiește gândul rău cu unul bun

O intenție este o declarație scurtă și clară despre ceea ce vrei să faci, să fii sau să ai în viața ta. De exemplu: “Astăzi sunt onest”, “Astăzi sunt recunoscător”, “Astăzi accept ceea ce este”. Când îți setezi o intenție conștientă, se întâmplă ceva foarte important: gândul rău este înlocuit de gândul bun, gândul rău nu mai are loc, pentru că intenția conștientă îi ia locul.

De exemplu, dacă ai un gând de genul: “Nu merit să fiu fericit”, poți să-l înlocuiești cu unul de genul: “Merit să fiu fericit și să primesc tot ce este mai bun în viața mea”. Poți să-ți repeți acest gând ca pe o afirmație pozitivă, să-l scrii pe o foaie de hârtie sau să-l vizualizezi în mintea ta. Când faci acest lucru, îți schimbi vibrația energetică și atragi mai multe lucruri bune în viața ta.

Procesul de înlocuire a gândului inconștient cu cel conștient poate dura mai mult sau mai puțin timp, în funcție de cât de adânci sunt rădăcinile gândului inconștient și cât de puternic este cel conștient. Cu cât practici mai mult acest proces, cu atât vei reuși mai ușor să-ți schimbi gândurile și starea.

De felul în care gândim nu sunt preocupați doar experții în comportament sau psihologii, această preocupare este adânc înrădăcinată și în cultura populară.

Proverbele despre gânduri reflectă modul în care oamenii înțeleg rolul și puterea gândurilor în viața lor și cum se raportează la ele. Iată câteva exemple și sensul lor.

Să-ți dea Dumnezeu gândul cel bun,  o urare de bine, de a avea gânduri pozitive, care să te ajute să faci alegeri corecte și să fii fericit.

Ești ceea ce gândești. Gândurile noastre ne influențează starea de spirit, comportamentul și realitatea. Dacă avem gânduri bune, vom fi persoane bune și vom atrage lucruri bune în viața noastră.

Gândește bine înainte să faci rău. Un îndemn la a fi prudent și de a nu acționa impulsiv sau din răutate. Să ne gândim bine la consecințele faptelor noastre și vom evita să facem rău nouă sau altora.

Gândul bun și fapta bună sunt două surori. Gândul și acțiunea trebuie să fie în armonie. Nu este suficient să avem gânduri bune, dacă nu le punem în practică. De asemenea, nu este suficient să facem fapte bune, dacă nu le facem cu gândul bun. 

Un înţelept spunea ”fiţi conştienţi cât de inconştienţi sunteţi” și este important să știm că avem puterea de a ne controla propriile gânduri și de a le schimba dacă nu ne plac.

Dacă vrei să afli cât de bun ești la identificarea gândurilor inconștiente, cum poți să treci de pe un nivel de conștiență pe altul și cum să pui o barieră între gândurile bune și cele rele, te aștept în grupul meu de facebook, Programe by Florin Alexandru.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *