7 semne că femeia nu-și respectă partenerul

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Salutare, oameni buni!

Intru pe un teritoriu sensibil și controversat și nu voi avea pretenția că emit judecăți de valoare și nici nu voi face generalizări. Fiecare cuplu este unic, doar partenerii știu exact ce se întâmplă în spatele ușilor închise. Voi aborda semnele lipsei de respect doar din punct de vedere comportamental și al dinamicii cuplului.

Ce este respectul?

Este un cuvânt greu, cu multe semnificații și este prezent în mai toate aspectele vieții. Ne dorim să fim respectați în familie, la muncă, în societate, în cuplu. Respectul înseamnă să-i tratezi pe ceilalți cu bunătate, să-i asculți, să-i lași să fie ei înșiși, să nu-i rănești sau să-i jignești. Este despre recunoașterea demnității și a drepturilor fiecărei persoane. Este un mod de a ne comporta într-un mod corect și grijuliu cu cei din jur.

Respectul în cuplu

Respectul este piatra de temelie a oricărei relații, inclusiv în relația de cuplu. În cultura japoneză, de exemplu, mai există și astăzi familii mai conservatoare în care cuplurile duc respectul la un alt nivel. Ele practică un ritual matinal zilnic, Ohayou Gozaimasu, care înseamnă “Bună dimineața”.

Acest ritual presupune că unul dintre parteneri, de obicei soția, își începe ziua făcând o reverență ușoară în fața soțului, îi urează să aibă o zi plăcută și liniștită, se asigură că partenerul are la îndemână tot ce are nevoie, iar apoi îi pregătește o ceașcă de ceai proaspăt și aromat. Își încep ziua în armonie deplină. Frumos, nu-i așa?:)

Revenind cu picioarele pe pământ, voi analiza pe scurt ce se întâmplă când se pierde  respectul în cuplu, mai  specific, cum ajunge partenera noastră, femeia pe care am ales-o să ne fie aproape și la bine și la rău toată viața, să nu ne mai respecte. Justificat sau nejustificat. Fie că ne facem vinovați de toate relele de pe pământ, fie am greșit doar omenește.

Când apare lipsa de respect?

Lipsa de respect într-un cuplu nu apare peste noapte, ci este adesea rezultatul unui cumul de comportamente și atitudini negative.

Una dintre cauzele posibile ale lipsei de respect în relație este diferenta de valori, interese sau obiective între parteneri. Când cei doi nu împărtășesc aceleași principii, pasiuni sau viziuni de viitor, pot apărea neconcordanțe, frustrări sau resentimente. 

De exemplu, dacă unul dintre parteneri este foarte ambițios și dorește să facă o carieră de succes, iar celălalt este mai relaxat și prefera să se bucure de timpul liber, pot exista conflicte legate de priorități, așteptări sau modul de cheltuire a banilor.

O altă cauză posibilă a lipsei de respect în relație este stresul, oboseala sau depresia. Când partenerii se confruntă cu probleme personale, profesionale sau familiale care le afectează starea de spirit, energia sau increderea-n sine, pot deveni irascibili, nervoși sau retrași și pot reactiona negativ la orice solicitare sau critică din partea celuilalt. 

De exemplu, dacă unul dintre parteneri are un loc de muncă solicitant și stresant, iar celălalt îi cere să petreacă mai mult timp impreuna sau să-l ajute cu treburile casnice, poate exista o reacție de respingere, reproș sau agresivitate.

Lipsa de respect mai poate fi cauzată și de factori, cum ar fi: diferențe de personalitate, valori sau interese, stresul cotidian, rutina, monotonia, plictiseala, frustrarea, gelozia, infidelitatea, dependența emoțională, nesiguranța, teama de abandon, lipsa de comunicare, influența familiei sau a prietenilor etc.

Indiferent de cauză, lipsa de respect este un semnal de alarmă care indică o problemă în relație, care trebuie rezolvată cât mai curând posibil.

Numeroși cercetători s-au concentrat pe studiile dinamicilor relațiilor de cuplu, incluzând aspectul respectului. Un studiu notabil este cel realizat de Dr. John Gottman, psiholog și cercetător renumit în domeniul relațiilor de cuplu. 

El a identificat disprețul (o formă severă de lipsă de respect) ca fiind „ucigașul de relații nr. 1”

Disprețul este cel mai puternic prevestitor al despărțirii unui cuplu.

7 semne că partenera nu te respectă

  1. Este certăreață sau competitivă. Caută mai mereu aceste motive de ceartă și caută să demonstreze că este mai bună decât bărbatul ei.
  1. Critica constantă: Când acesta apare, femeia critică în mod repetat acțiunile, alegerile și aspectul partenerului. Nu doar în discuțiile directe, ci și atunci când sunt și alte persoane de față. De exemplu, poate spune: “Niciodată nu faci nimic bine. Ar trebui să înveți de la X cum să faci lucrurile corect.” Iar X este de față.
  1. Vorbește cu prietenele ei despre probleme intime din relație, îl bârfește, îl vorbește de rău: Vai, dragă, dacă știam că e așa pămpălău nu mă mai măritam cu el.
  1. Control excesiv. Uneori, lipsa de respect poate lua forma unei dominanțe excesive sau a dorinței de a controla totul în relație. Îi subminează capacitatea de a lua decizii. Genul de întrebări: unde ești, ce faci, iar ești cu prietenii la bere, iar faci chestia aia care nu îmi placeNu vreau să mai vorbești cu prietenii. Ei nu sunt buni pentru tine.
  1. Este ironică la adresa reușitelor partenerului. Ai reușit și tu până la urmă să finalizezi proiectul ăsta…greuuu… parcă ai avea două mâini stângi…
  1. Îl compară cu alți bărbați în discuțiile directe, ceea ce arată că îi respectă mai mult pe ceilalți decât pe el: Uite, Vasile tunde singur gazonul. Tu de ce ai nevoie de grădinar? Vrei să-l rog pe Vasile să te învețe și pe tine?
  1. Nu-i oferă sprijin atunci când acesta are nevoie. Ba mai mult, caută să-i arate, într-o formă sau alta că nu merită sprijin: Da, ce? Nu te descurci de unul singur? Ai nevoie de bonă? Ea poate fi insensibilă față de nevoile și sentimentele partenerului sau poate fi nepăsătoare în momentele dificile.

De la ceartă, critică, ironie și control până la a folosi cuvinte batjocoritoare sau insulte, mai este doar un pas. Ești atât de prost încât nu pot să cred că cineva te-ar suporta.”

Dacă aceste semne se manifestă timp îndelungat, semnele pot lua forma disprețului, iar unii bărbați pot ajunge la emasculare.

Termenul de „emasculare” este adesea utilizat într-un context metaforic pentru a descrie procesul prin care o persoană (în mod tradițional un bărbat, dar poate fi și o femeie) este deposedat de puterea sau statutul său, fie fizic, fie emoțional. 

Practic, acel bărbat se simte lipsit de putere, valoare, autonomie sau demnitate. 

Mai pe românește, o cârpă de șters pe jos.

Nu numai că se simte trist, trădat, anxios, mânios sau depresiv în cuplu, ci îi este afectat și prestigiul social în funcție de cât de des este criticat și umilit de către parteneră în public sau în cercul lui de prieteni.

Cercul lui de prieteni de bere ar putea să-l trateze și ei cu lipsă de respect: să-i vorbească sau să se comporte cu el într-un mod nepotrivit, observând că aceasta nu se respectă pe sine în relația personală. 

Cu empatie sau compasiune: Unii ar putea simți compasiune și să încerce să-l ajute oferindu-i sfaturi sau susținere emoțională.

Sau, va fi evitat pentru că le este incomod să fie martori la umilințele la care este supus sau pentru că nu știu cum să reacționeze. Niciuna dintre situații nu e confortabilă pentru el, oricum.

Lipsa de respect într-o relație nu este niciodată justificată, chiar și atunci când partenerul a comis greșeli sau a făcut ceva de reprobabil. 

Nu rezolvi nimic criticând și umilindu-ți partenerul constant. Lumea modernă pune la dispoziție o multitudine de abordări care pot detensiona o relație. Sau o pot direcționa spre un deznodământ fără ca un om să ajungă la acel sentiment teribil de emasculare.

Este important să înțelegem că există modalități să abordăm greșelile sau problemele într-o relație fără a recurge la lipsa de respect, iar una dintre ele o poți găsi în grupul meu de facebook Programe by Florin Alexandru. Acolo, ne tratăm cu respectul cuvenit fiecăruia dintre noi și rezolvăm orice problemă și situație de viață.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *