7 semne că un bărbat nu își respectă partenera

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Salutare, oameni buni!

Dacă în articolul precedent le-am înfierat pe femeile care nu-și respectă partenerul, azi voi vorbi despre bărbatul care nu-și prețuiește femeia de lângă el.

Ba, mai mult, voi puncta:

7 semne că te afli într-o relație toxică

*Nu știu cum am ajuns eu aici. Când l-am cunoscut, mi se părea cel mai bun bărbat din lume. Era atent, drăguț, generos, mă făcea să râd și să mă simt iubită. Dar, pe nesimțite, după câteva luni, lucrurile au început să se schimbe. A devenit rece, distant, agresiv. Acum, mă critică pentru orice lucru, mă jignește, mă învinovățește pentru problemele lui. Nu mai am niciun cuvânt de spus în cuplu, niciun drept, nicio libertate. Mă simt ca o prizonieră în propria mea casă* 

Cu părere de rău, astfel de confesiuni le auzim mai des decât ar trebui sau ar fi normal…

Cum ajunge o femeie plină de viață, stăpână pe abilitățile ei, puternică și independentă să fie călcată în picioare de un bărbat? 

Pentru că trebuie să recunoaștem nu li se întâmplă doar celor slabe de înger, dependente  de partenerul lor pe toate planurile.

Totul a pornit de la control. El începe să o izoleze, să o manipuleze psihologic prin minciună, acuzații nefondate, amenințări și șantaj emoțional. Profită de slăbiciunile ei, de nevoile ei afective, de încrederea ei. El creează un ciclu vicios de violență și împăcare, de rupere și reparare, de pedeapsă și recompensă. El o face să creadă că el este totul pentru ea și că ea nu este nimic fără el.

Cum arată o femeie nerespectată în cuplu? Arată ca o umbră, ca o fantomă. Nu mai are nicio bucurie, nicio speranță, nicio voință. Este o femeie care se teme și de umbra ei. Se simte vinovată, rușinată. Este o femeie care nu se mai recunoaște în oglindă, care nu mai știe cine este sau ce vrea. Este o femeie care suferă în tăcere, care îndură orice abuz, care se sacrifică pentru un bărbat care nu o merită.

Este ea de vină pentru situația în care se află? 

Nu, nu este. Nimeni nu merită să fie tratat cu dispreț și indiferență de partenerul lui. Nimeni nu este responsabil pentru faptele sau sentimentele altuia. Nimeni nu poate controla sau schimba pe cineva care nu vrea să se schimbe. 

Femeia nerespectată în cuplu este o victimă a unui manipulator, a unui narcisist.  Ea nu este vinovată pentru că l-a iubit, că a crezut în el, pentru că a sperat la o relație normală și sănătoasă.

Care sunt consecințele asupra comportamentului și psihicului ei? 

Consecințele sunt devastatoare. Femeia nerespectată în cuplu are o stimă de sine scăzută, o anxietate crescută, sau chiar o  depresie profundă. Nu mai poate să doarmă, sau când doarme are coșmaruri, începe să mănânce compulsiv orice îi pică în mână. Are atacuri de panică și gânduri negre. Începe să o doară capul frecvent, are spasme la stomac pe bază nervoasă și, încet, începe să se izoleze de toți și de toate.

7 semne că un bărbat nu-și respectă partenera

Ai o relație cu un bărbat care nu te respectă? Poate nu ți-ai dat seama încă, dar există câteva semne care te pot ajuta să identifici dacă partenerul tău te tratează cu respect sau nu. Iată 7 dintre ele:

1.Te întrerupe adesea și vorbește peste tine fără să țină cont de părerea ta. Este un semn de lipsă de respect și de comunicare. Un bărbat care te respectă, te ascultă cu atenție și îți dă spațiu să îți exprimi opinia, chiar dacă nu este de acord cu ea.

2. Nu-ți respectă părerea chiar când insiști să-ți spui punctul de vedere. Se face că nu te aude și încearcă să te convingă să gândești ca el. Un bărbat care te respectă îți recunoaște dreptul de a avea o părere proprie, te va lăsa întodeauna să decizi cum gândești.

3. Face glume cu băieții la adresa ta, de față cu tine. Vrea să le arate că-ți este superior și că te tratează ca atare. Este un semn că este nesigur pe el, dar asta nu-l împiedică să te trateze cu lipsă de respect. Un bărbat care te respectă nu are nevoie să te umilească în fața altora pentru a se simți mai bine. 

4. Nu-ți  respectă intimitatea și spațiul personal. Practic, dacă tu decizi că vrei să faci ceva singură, ele se va opune, sau îți va sugera să faci altceva, orice doar să nu-ți dea voie să decizi ce să faci. Este un semn că este posesiv cu tine. Un bărbat care te respectă îți respectă nevoia de a avea timp pentru tine, pentru hobby-urile tale, pentru prietenii tăi.

5. Este indiferent la nevoile tale. Nu caută să-ți îndeplinească nicio nevoie, nici cele afective, nci cele materiale sau spirituale. Pur și simplu nu exiști în preocupările lui la capitolul nevoi. Cu toate că tu-i faci toate poftele… Este un semn de egoism feroce. Un bărbat care te respectă îți acordă atenție, afecțiune, sprijin, cadouri, complimente…

6. Devine agresiv când îndrăznești să-ți susții părerea și caută să te reducă la tăcere doar prin aceasta atitudine agresivă. Acesta este deja un semn de violență. Un bărbat care te respectă nu îți vorbește urât, nu ridică vocea, nu aruncă cu obiecte după tine sau nu te lovește. El își controlează furia și discută calm, chiar dacă este supărat.

7. Nu-și asumă propriile greșeli, nu-și cere scuze, sau refuză să vorbească  despre greșelile lui. Pune întotdeauna lupa pe greșelile tale. Acesta este un semn de imaturitate… Un bărbat care te respectă își recunoaște greșelile și își cere iertare atunci când a călcat pe bec. El nu dă vina pe tine pentru problemele lui și nu încearcă să te manipuleze.

O relație toxică nu se va schimba de la sine, ci va deveni din ce în ce mai rea. Nu poți să schimbi comportamentul partenerului tău dacă el nu vrea sau nu recunoaște că are o problemă. Nu poți să-l salvezi pe el dacă nu te salvezi pe tine mai întâi.

Nu poți să aștepți ca el să se transforme în cineva pe care l-ai idealizat la începutul relației așteptând, cu mâinile în sân, o minune.

Dar poți să te înscrii în grupul meu de Facebook Programe by Florin Alexandru. Acolo, te voi ajuta să identifici și să parezi cele mai timpurii semne ale unei relații toxice.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *