Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Salutare, oameni buni!

Azi o să vorbim despre anxietate. 

Ce este anxietatea, cum se manifestă, cine este predispus spre anxietate, ce anume o declanșează, cu ce poate fi confundată și, în final, 5 pași pe care vi-i recomand pentru a reduce anxietatea instantaneu.

Anxietatea este o stare emoțională caracterizată de sentimente de neliniște, teamă, îngrijorare sau panică și este o reacție normală la situații stresante sau periculoase. Poate fi confundată cu depresia, cu  tulburările de stres posttraumatic( accidente, moartea unei persoane dragi).

Devine problematică atunci când se declanșează fără vreun motiv aparent sau este excesivă, persistentă și irațională. 

Un exemplu de anxietate ar fi frica de a vorbi în public sau de a susține examene orale. Această frică poate fi atât de puternică, încât poate duce la simptome fizice înfricoșătoare.

Este o stare tare păcătoasă care vine de nicăieri, parcă fără vreun avertisment, ne ia în brațe, dă cu noi de pământ și pleacă pentru ca să revină iar, atunci când vom reveni în aceeași situație sau în același loc.

Există mai multe tipuri de anxietate, iar factorii declanșatori sunt nenumărați. Practic, dacă există o predispoziție, poți avea un acces de anxietate din orice: divorț sau o despărțire dureroasă, ai primit o veste proastă de la medicul tău, problemele financiare, gândurile multe și negative, prea multă cafea, stresul la locul de muncă, un accident de mașină, dar și din cauza  traumelor  din copilărie.

Anxietatea se manifestă atât fizic, cât și psihic

Anxietatea se manifestă prin simptome psihice, cum ar fi gânduri negative, catastrofice sau obsesive, frici iraționale, dificultate de concentrare, memorie sau luare de decizii, evitare sau fobie față de anumite situații sau obiecte dar și prin simptome fizice, cum ar fi palpitații, transpirații, tremurături, respirație dificilă, greață, amețeli sau dureri de cap.

Care este mecanismul de declanșare a unui atac de panică?

Cel mai comun atac de panică este atunci cand liftul se oprește brusc între etaje. Acel spațiu strâmt, ideea că nu ai capacitatea să gândești limpede,  nu știi când și cum vei ieși de-acolo, declanșează stresul major răspunzător de anxietatea dusă la cote paroxistice. Începi să respiri mai repede, ritmul cardiac se accelerează, iar mușchii devin tensionați. Hormonii stresului, cum ar fi adrenalina și cortizolul, intră în sânge, provocând modificări în tot corpul, iar acesta se pregătește să lupte sau să scape.

 În mod normal, ar trebui să fii conștient că există un buton de panică în lift, că cineva se va autosesiza și va veni să deblocheze liftul. În acele momente însă, dispare rațiunea, iar locul ei este luat de anxietate.

Persoanele care se luptă cu tulburări de anxietate pot intra în starea de luptă sau fugă fără avertisment sau ca răspuns la situații de zi cu zi. Aceste atacuri de anxietate pot fi puternice, pot  dura mult și pot să-ți dea viața peste cap dacă nu înveți să le gestionezi de la primele semne.

Pentru a reduce instant anxietatea, îți recomand următorii 5 pași:

Pasul 1. Îndepărtează-te de sursa care îți produce anxietatea, acea amenințare pe care  o percepi foarte aproape și foarte puternic. Dacă este posibil, ieși din situația care îți provoacă stresul sau frica și caută un loc liniștit și sigur unde să te calmezi.

Pasul 2. Respiră conștient. Începe să respiri pe nas și expiră pe gură într-un ritm constant și profund. Fiecare respirație să dureze între 3 și 4 secunde sau cât te simți confortabil. Continuă să respiri astfel cel puțin 2 minute în timp ce atenția ta să se concentreaze pe această respirație conștientă.

Pasul 3. Relaxează-ți corpul. Începe să-ți scanezi corpul și în timp ce faci asta încordează și relaxează fiecare mușchi în parte. Începe cu fruntea și mergi până la picioare.O să simți cum tensiunea se eliberează treptat din tot corpul. O să te simți imediat mai ușor și mai relaxat.

Pasul 4. Direcționează-ți atenția pe un singur obiectiv. Fie că este vorba despre momentul prezent în care îți observi senzațiile, gândurile și emoțiile, fie că este vorba despre Isus în care te  încrezi și i te rogi, fie că este vorba despre zona pieptului în care îți simți inima bătând și iubirea curgând, fie că rămâi  cu atenția pe respirația conștientă. Practică-le pe rând și vei vedea cu care te potrivești cel mai bine.

Pasul 5. Puneți următoarele întrebări: Oare amenințarea asta pe care o percep eu acum este reală?/ Oare aceste gânduri sunt reale sau sunt doar plăsmuiri ale minții mele?/ Oare chiar este nevoie să-mi fie frică de ele, de propriile-mi gânduri?/ Aceste gânduri sunt conștiente sau vin din subconștientul meu despre care știu că nu-mi este prieten întotdeauna?/ Eu le-am creat, sau pur și simplu vin din bagajul meu de amintiri din trecut fără ca eu să-mi le doresc, fără ca eu să am vreo contribuție la apariția lor?

Aceste întrebări te vor ajuta să ții la distanță anxietatea și să o privești cu mai multă luciditate și rațiune. Vei descoperi că multe dintre temerile tale nu au o bază reală și că poți să le controlezi sau să le schimbi.

Anxietatea e un răspuns emoțional la stres. Te poate tensiona, speria și distrage, iar cheia pentru gestionarea atacurilor de anxietate este recunoașterea semnelor timpurii și ruperea ciclului vicios.

 Frica și anxietatea fac parte din natura umană. S-ar putea să te simți îngrijorat înainte să dai un test sau când mergi pe o stradă întunecată. Acest tip de anxietate este sănătos – te poate face mai vigilent sau mai atent. Se termină, de obicei, imediat după ce te afli în afara situației care a cauzat-o. Anxietatea implică mai mult decât îngrijorarea temporară sau teama, iar atunci trebuie să cauți soluți.

Anxietatea nu este un subiect tabu sau rușinos. Este o problemă comună și tratabilă. Nu trebuie să suferi în tăcere sau să te izolezi.

Dacă începi să simți că anxietatea se strecoară încet în viața ta, te astept în grupul meu de facebook Programe by Florin Alexandru. Împreună, vom învăța cum să ne detașăm de fricile iraționale. Cu puțină răbdare și îngrijire de sine, îți poți gestiona anxietatea, astfel încât să nu ajungă nu-ți acapareze mintea și trupul.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *