Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Salutare, oameni buni!

În ultimii ani, am început să auzim din ce în ce mai des expresia: sunt propriul meu dușman. Dușman mai mare ca mine, pentru mine, nu există.

Cum ajung oamenii la concluzia asta?

Se trezesc dimineața și au, brusc, o revelație? Le spune cineva? 

Da, de cele mai multe ori, le spune cineva, de obicei, un terapeut sau un consilier.

Despre autosabotare se vorbește destul de mult, dar ca să înțelegi cum ajungi acolo,  care sunt semnele și ce-i de făcut când descoperi că-ți dai singur cu stângul în dreptul, voi vorbi eu astăzi.

Autosabotarea este un fenomen psihologic care constă în acțiuni sau atitudini care împiedică o persoană să-și atingă obiectivele sau să-și îmbunătățească viața. 

Cu alte cuvinte, când te autosabotezi, te împiedici singur să-ți faci bine. Ca și cum ai avea un dușman în interiorul tău, care îți șoptește gânduri otrăvite, nu te lasă să iei deciziile cele mai bune, pe care ți le dorești, sau îți distruge relațiile. Este ca și cum ai merge cu o mașină care are frâna de mână trasă. Ajungi la destinație, dar cu mașina praf, numai bună de băgat în service.

Autosabotarea poate fi cauzată de factori precum: frica de eșec, frica de succes, frica de schimbare, lipsa de încredere, lipsa de motivație, perfecționism, procrastinare, evitare, dependență etc.

Autosabotarea, autodistrugerea, autoîmpiedicarea, autolimitarea

Autosabotarea mai are trei surori  gemene cu care face casă bună dacă hotărăște să-ți pună viața pe butuci: autoîmpiedicarea, autodistrugerea sau autolimitarea.

  • fie pentru că îți este frică, fie pentru că nu crezi că poți, fie pentru că nu te grăbești. Astfel, nu ajungi niciodată la destinație sau ajungi foarte greu și cu multe probleme.
  • Este ca și cum ai avea o casă frumoasă și confortabilă, dar îi dai foc singur, fie pentru că nu o apreciezi, fie pentru că vrei să scapi de ea, fie pentru că vrei să atragi atenția. Astfel, rămâi fără casă și fără nimic de valoare.
  • Este ca și cum ai avea un talent sau o pasiune pentru ceva, dar nu îl folosești sau nu îl dezvolți, fie pentru că nu îți place să ieși în evidență, fie pentru că vrei să fii perfect, fie pentru că nu îți asumi riscuri. Astfel, nu îți exprimi potențialul și nu te bucuri de ceea ce știi să faci.

 7 semne care arată că te autosabotezi

  1. – Îți vorbești urât în dialogul tău interior: tipi la tine, te critici folosești cuvinte urâte la adresa ta. cu alte cuvinte nu te respecți deloc. De exemplu, când te confrunti cu o provocare sau o greșeală, îți spui lucruri precum: „Ești un ratat. Nu poți face nimic bine. Nu meriți nimic.” Aceste gânduri te demoralizează și te descurajează să încerci din nou sau să cauți soluții.
  2. – Le faci pe plac celorlalți: ești people pleaser, cu alte cuvinte, le spui doar ce vor să audă, faci ceea ce vor ceilalți, nicidecum ce vrei tu. De exemplu, când vrei să faci o alegere importantă pentru viața ta, cum ar fi schimbarea locului de muncă sau a partenerului, te lași influențat de părerea celorlalți și renunți la ceea ce vrei tu cu adevărat. Astfel, îți neglijezi nevoile și interesele și te mulțumești cu mai puțin decât meriți.
  3. – Prioritizezi nevoile celorlalți:  practic, tu crezi că nu meriți să fii băgat în seamă și atunci pui pe prin plan nevoile lor, în defavoarea  nevoilor tale. De exemplu, când ai multe lucruri de făcut pentru tine, cum ar fi să înveți pentru un examen sau să mergi la sala de sport, dai prioritate cererilor celorlalți, cum ar fi ajuți un prieten sau un coleg. Astfel, îți sacrifici timpul și energia și nu te ocupi de propriile tale obiective.
  4. – Vezi nedreptatea peste tot și chiar ajungi să crezi într-o teorie a conspirației: De exemplu, când nu reușești să obții ceva ce îți dorești, cum ar fi o promovare sau o recunoaștere, dai vina pe alții sau pe sistem și crezi că totul este aranjat împotriva ta. Astfel, nu-ți  recunoști propriile tale greșeli sau lipsuri.
  5. – Te victimizezi mai mereu:  iar când faci asta, îți plângi de milă și în loc să-ți exprimi potențialul, atenția ta stă pe partea negativă, pe partea nepotrivită a vieții. De exemplu, când întâmpini dificultăți sau obstacole în viața ta, cum ar fi o boală sau o despărțire, preferi să-ți plângi de milă  și crezi că nu ai nicio șansă să depășești situația. Astfel, nu îți asumi responsabilitatea pentru propria ta fericire și nu acționezi pentru a schimba ceva în bine.
  6. – Depinzi de ceilalți atunci când vine vorba de nevoile tale personale: când vrei să te simți iubit, apreciat sau validat, aștepți ca ceilalți să-ți ofere aceste sentimente și nu le cauți în tine însuți. Astfel, devii dependent de aprobarea sau de atenția celorlalți și nu îți dezvolți propria ta stimă de sine.
  7. – Accepți vicii în viața ta cu ușurință: Când te simți stresat, anxios sau plictisit, recurgi la substanțe sau activități care îți oferă o plăcere imediată, dar care au efecte negative pe termen lung, cum ar fi alcoolul, drogurile, jocurile de noroc, mâncatul compulsiv etc. Astfel, nu îți rezolvi problemele reale și îți deteriorezi sănătatea fizică și mentală.

Unii dintre noi nici nu-și dau seama ce consecințe dezastruoase poate să aibă autosabotarea pe termen lung. Nu-și dau seama de ce-și pierd jobul, relațiile, prietenii, iar în final pofta de viață. Nu știu de unde apare vina, rușinea, fricile de tot felul, anxietatea și depresia.

Pentru ca autosabotarea te împiedică efectiv sa mergi înainte. 

Poți să alegi să bați pasul pe loc, sau poți să iei autosabotarea în piept

Ce-i de făcut când simți că-ți ești propriul tău dușman?

Dacă te hotărăști să duci singur lupta cu autosabotarea, atunci ar trebui să-ți aloci timp pentru a privi în interiorul tău, să vezi ce gânduri negative apar cel mai des despre și să încerci să le înlocuiești cu gânduri bune. În loc să-ți spui „Nu sunt bun de nimic”, spune-ți „Sunt un om bun, valoros și capabil”.

Ai putea să încerci să-ți stabilești obiective SMART (specifice și măsurabile)

De exemplu, în loc să-ți propui „Vreau să slăbesc”, poți să-ți propui „Vreau să slăbesc 5 kg în 3 luni prin dietă și exerciții fizice”.

Dacă metodele tale dau greș sau nu vezi rezultate rapide și eficiente, te aștept în grupul meu de facebook Programe by Florin Alexandru, unde nu este doar despre a descoperi cum ne-am fost propriul dușman, ci și despre a descoperi cum putem fi propriul nostru prieten. 

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *