relație

9 situații tensionate prin care trec cuplurile acum…cum te afectează în relație?

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Iată-ne ajunși și în luna decembrie. Momentul sărbătorilor și a sfârșitului de an se apropie. O perioadă mai mult decât oportună în care putem începe să lucrăm la relația cu noi înșine și la problemele relației de cuplu.

A fost un an plin, diferit, cu multe schimbări la care mulți nu ne-am așteptat. Am petrecut mai mult timp cu partenerul/partenera, am descoperit aspecte ce nu le-am sesizat până acum. Unii dintre noi ne-am apropiat poate mai mult în această perioadă, dar știu că multe cupluri s-au îndepărtat emoțional, relațional, deși fizic au stat sub același acoperiș.

Nu este ușor să faci față diferențelor de opinie, să accepți principiile, credințele celuilalt, să lași orgoliul personal deoparte, să renunți la control și să te dedici întru totul creării unui spațiu armonios și iubitor în care relația să prospere.

Tocmai de aceea am decis ca în următoarea perioadă să vin în întâmpinarea acelor probleme din relație care deși par serioase și sunt prezente de mult timp, au soluții.

Și nu, soluția nu este a-l acuza pe celălalt și a-l face vinovat pentru întreaga situație, ci a învăța să privești dincolo de aceste situații tensionate.

Vreau să știi că nu ești singurul/singura care se confruntă cu aceste neînțelegeri în relație. În urma sondajelor efectuate, 9 din 10 cupluri trec în această perioadă prin numeroase modificări mai puțin plăcute.

Mai jos am să-ți prezint o listă cu principalele probleme cu care marea majoritate se confruntă.

Dacă pe listă nu este inclusă și cea din relația ta, te rog să-mi dai un reply la acest mail și am să încerc să vin cu un răspuns cât mai concret pe situația ta.

1. “Știu că dețin controlul în relație și îmi este greu să renunț la el”

Sau altfel spus:

“Nu știu cum să renunț la control”

2. “Deși părem ok ca și relație, totuși nu este așa. Amândoi evităm să spunem lucrurilor pe nume. Fiecare își susține adevărul până când obosim și apoi ne retragem în noi. Ne este frică să ne deschidem.”

Sau altfel spus:

“Ne este teamă să ne deschidem unul în fața celuilalt”

3. “Mă simt atât de inferioară lui încât mereu îi reproșez, îl acuz și mă simt neîndreptățită.”

Sau altfel spus:

“Mă simt inferioară lui”

4. “Mă simt trădată, mințită, desconsiderată…simt cum totul se prăbușește din momentul în care am aflat că m-a înșelat”

Sau altfel spus:

“Mă simt trădată, nu pot scăpa de acest sentiment. M-a înșelat…de ce a făcut-o?

5. “Mă simt vinovată pentru tot ceea ce s-a întâmplat pentru că nu am știut ce este iubirea, ce înseamnă să iubești. Ruptura s-a produs din cauza mea…eu nu am primit afecțiune de la mama mea și nu am știut cum să o ofer în relație.”

Sau altfel spus:

“Știu că eu am greșit și că l-am îndepărtat pentru că nu știu cum să iubesc, cum să ofer iubire”

6. “Nu am știut ce înseamnă să te iubești pe tine și am așteptat ca el să mă iubească ca să pot simți iubirea. Dar am simțit doar dezamăgirea”

Sau altfel spus:

“Eu nu știu să mă iubesc pe mine și am așteptat ca el să mă ajute. Dar am avut parte doar de dezamăgire”

7. “Mă simt superioară lui având în vedere cunoștințele mele și faptul că mă tot dezvolt personal. Mi se pare normal să îmi dea dreptate și să controlez eu deciziile, dar îmi dau seama că de fapt mențin conflictul.”

Sau altfel spus:

“Mă simt superioară lui și sunt conștientă că atitudinea mea este cea care ne duce mereu în conflict”

8. “Eu nu pot trece peste credințele mele iar el nu poate trece peste principiile lui. Ne confruntăm în cine are dreptate și ne învinovățim adeseori”

Sau altfel spus:

“Ne învinovățim pentru că privim lucrurile diferit, nu putem accepta și avem așteptări ireale”

9. “Suntem atât de orgolioși. Și deși știm că nu ajungem nicăieri, tot nu putem renunța. Eu am impresia că dacă renunț la orgoliu, îmi pierd puterea, dar știu că nici așa nu mai putem continua. Este dureros pentru amândoi”

Sau altfel spus:

“Suntem mult prea orgolioși și este dureros pentru amândoi. Dar nu cedăm nici unul”

De ce am realizat acest sondaj și am întocmit această listă de probleme principale în relația de cuplu?

Deoarece cred că armonia în cuplu poate exista indiferent de situație. Și cu instrumentele necesare poți înțelege cauza acestor probleme și poți afla cum să ieși din ele fără a te mai simți vinovat(ă), fără să îl acuzi pe celălalt, fără să spui “nu s-a mai putut, era imposibil.”

Eu cred în posibil, în puterea relației, în puterea iubirii. Știu că se poate și știu că și tu crezi acest lucru doar că momentan nu întrevezi cum.

Vreau să te anunț că în perioada 03-18 decembrie m-am decis să îți fiu alături.

Mi-am încărcat bine bateriile cu multă răbdare, dedicare, implicare și iubire și sunt hotărât să îți arăt că poți depăși orice problemă ce poate părea prea mare acum.

Și mai mult decât atât, până pe data de 18 decembrie am decis să scad prețul programului Iubire versus Ego de la 1470 ron la 490 ron pentru a-l face mai accesibil celor care doresc să își îmbunătățească relația de cuplu dar și relația cu ei înșiși.

Dacă dorești să afli mai multe despre schimbările și transformările ce acest program le poate aduce în viața ta, intră aici.

Acestea fiind spuse, te invit în această călătorie. O călătorie care se va termina cu un nou început în relația ta.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *