Ce sunt miturile și ce se ascunde în spatele lor de fapt?

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

„Teoria ca teoria, dar practica…”

„Pe vremea mea…”

Credeam că nu mai ajung la mituri pentru că ard de nerăbdare să vorbesc despre acestea și despre modul în care ele se manifestă în viața noastră.

Ce sunt miturile?

Sunt idei preconcepute despre anumite concepte menite să acorde celui ce le exprimă autoritatea cunoașterii. Miturile sunt scuza perfectă pentru a nu ne asuma ceva ce ține de firea umană să încercăm.

Oare ce denotă acest tip de comportament?

Imaturitate emoțională.

Apelăm la miturile prezente în societate pentru a putea evita să ne asumăm anumite încercări ce se pot solda cu ratări, cu expunere și cu asumare.

Toate simuleaza cele mai frecvente frici prezente în societate: frica de eșec, frica de a nu fi îndeajuns de bun și frica de judecată. Frici ce le plasăm parcă de la unii la ceilalți mai abitir ca cele mai bune cărți din bibliotecă.

De ce?

Pentru că aceste frici sunt înrădăcinate în conștiința colectivă și le preluăm înconștient aproape de fiecare dată din familie sau din societate. Iar asumarea este opusul acestor frici pentru că atunci când este prezentă frica avem nevoie de curaj. Curajul apare doar atunci când conștientizăm frica, dar asta se întâmplă arareori pentru că frica de cele mai multe ori este inconștientă.

Tocmai de aceea apelăm la scuza unui mit de genul: „În teorie toate merg, dar în practică nu e așa de ușor.”

Evident că scuza apare fără să încercăm, ci doar ca o scuză pentru a nu ne expune. Acesta este motivul pentru care ne pricepem la religie, politică, sport și bârfă. Toate sunt efecte ale fricilor expuse mai sus și arhiprezente în societate.

Acum înțelegi de ce ne e atât de greu să ieșim din această zonă de confort?

Convingeri, condiționări, blocaje și acum mituri, toate menite să ne țină într-o cutie încât să nu încercăm nimic nou de teamă că ceva rău se poate întâmpla și toată această poveste este doar a minții.

Dar ce e dincolo de aceste mituri, de convingeri, de condiționări sau de aceste blocaje mentale?

Cine ești tu?

Ești toate acestea la un loc sau ești mult mai mult?

Amândoi știm răspunsul și tot ceea ce fac este doar să scot la suprafață ceea ce e deja în tine, eu doar îți arăt dacă vrei să le vezi.

Nici eu nu le vedeam, dar acum le văd și se pare că asta e treaba mea, să le arăt celor ce vor comoara din ei. O carte specială este Magia despărțirii, am scris cartea într-o perioada de schimbări continue și o mare parte din informație a curs prin mine pur și simplu. Venea de nicăieri, am fost în stare de flow mai tot timpul.

Tot ce îmi aminteam când începeam să scriu era începutul, apoi mă trezeam după câteva ore în care eu scriam, transpirat, cu lacrimi în ochi, cu o stare de împlinire și pace dumnezeiască sau plin de entuziasm.

Stări și trăiri ce le-am pus în carte și le-am prezentat atât din emoție, cât și dincolo de acest corp emoțional ce ne dă bătăi de cap.

Cartea e magică și o recomand tuturor, mai ales celor ce nu sunt fericiți în relație.

Această carte ne învață să trăim.

Cartea o găsești aici.

Pe tine te găsești în inima ta și acolo vei regăsi întreg Universul.

Cu drag,
Florin Alexandru

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *