Conștiința colectivă. Ce este? Cum se manifestă? O putem observa?

Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Adesea vorbesc despre conștiința colectivă, dar niciodată nu cred că am insistat cu adevărat asupra acestui subiect. Deși consider că e necesar.

Conștiința colectivă e ușor observabilă, dar asta doar dacă reușim să ieșim dinăuntrul nostru, dincolo de noi, să ne observăm pe noi înșine și să percepem ceea ce se petrece în jurul nostru.

Când spun conștiința colectivă, mă refer la energia unei părți din societatea noastră. Ea se manifestă, nu se simte, nu se vede, nu poate fi atinsă, nu poate fi luată și pusă în anumite repere. Raportată la nivel de oraș, oricât am fi de speciali și de echilibrați, ne afectează conștiința colectivă într-un fel sau altul.

De exemplu, dacă fiul meu vine acasă și este stresat, agitat, clar mă afectează și pe mine asta, fiindcă mă conectez cu el. Indiferent dacă îmi pun un anume zid între mine și ceilalți, dacă cineva drag este agitat, preiau de la el starea. 

Mie îmi place să lucrez într-o stare de liniște, de armonie. Pot să am starea aceasta atunci când sunt echilibrat și când lucrez, în mare parte, cu mine însumi doar. Adică atunci când lucrez la un task și nu e nevoie să mă conectez cu nimeni altcineva.

Dar nimeni nu poate face tot timpul asta și, după cum spuneam, conștiința colectivă ne afectează.

Fiecare emoție emite o undă de energie, undă care, cumulată, este dată mai departe, iar cu toții simțim și emitem, la un moment dat, același gen de emoții fără să conștientizăm, fără să realizăm.

Astfel, aceste emoții sunt asemănătoare și ne determină să ne simțim în același fel.

Nu vi s-a întâmplat și vouă să observați că tema publică, socială, este, la un moment dat, vinovăția? Sau agresivitatea față de copii, de exemplu. Ori, n-ați pățit ca ceea ce simțiți voi să apară în mai multe postări pe Facebook, aceleași probleme, aceleași emoții? Ei bine, acestea sunt efecte ale conștiinței colective.

Tot conștiința colectivă are un impact foarte puternic și asupra modului în care luăm decizii.

Adică, dacă noi luăm decizii dintr-o zonă în care trebuie să realizăm, să obținem, să livrăm proiecte, deciziile sunt în unanimitate într-o singură direcție. Intrăm în mult prea multe proiecte inconștient și nu putem duce atât de mult. 

Ori, cum vine frigul, intrăm cu toții într-o stare de conservare, așadar renunțăm la anumite proiecte care nu ne oferă rezultatele spre care nutrim și continuăm acele proiecte care ne fac fericiți și ne aduc rezultate. Ei bine, aceste lucruri provin tot din conștiința colectivă.

Așadar, oricare emoție emană o undă de energie și dacă ele converg spre același gen de emoție, se creează o undă mai mare care ne determină să simțim aceleași lucruri. 

Agitația pe care o simțim uneori are legătură cu știrile de la televizor, cu felul în care se propagă acestea în media.

Prin urmare, această conștiință colectivă poate fi influențată – și poate fi influențată inclusiv prin rețelele de socializare. De aceea, e foarte important să știm să fim echilibrați, pentru că în felul acesta putem observa ceea ce se petrece în jurul nostru în ceea ce privește conștiința colectivă.

Nu vi s-a întâmplat să simțiți vină sau rușine și să nu aveți niciun motiv pentru care să simțiți toate acestea?

Nu v-ați întrebat de ce vă este frică, rușine, fără vreun motiv anume?

Ei bine, vinovată e tot conștiința colectivă pe care, dacă învățăm să o observăm, vom reuși să ne echilibrăm pe noi înșine și chiar dacă ne afectează, e doar pentru o scurtă perioadă de timp și putem ieși dincolo de ea.

Dacă noi suntem conectați cu noi înșine și ne înțelegem stările și sentimentele, ne este foarte ușor să nu fim atât de influențabili în ceea ce privește conștiința colectivă și putem foarte ușor să ieșim din ea.

Așadar, conectați-vă cu voi înșivă, cu trăirile voastre și veți observa în felul acesta cum conștiința colectivă nu vă mai poate influența atât de ușor! 

Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.