Salutare, oameni buni!
Cu ce mă ajută să fiu modest? De ce ar trebui să îmbrățișez această calitate?
Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă să fii modest?
Ca să folosesc un joc de cuvinte, fără falsă modestie, mă consider un om modest:)
Originea conceptului de modestie este greu de stabilit cu exactitate. Este un termen care a fost folosit și interpretat în diferite moduri de-a lungul istoriei și în diferite culturi. Cu toate acestea, se poate spune că modestia are rădăcini în gândirea filosofică și religioasă a unor civilizații antice, cum ar fi cea greacă, romană, ebraică sau indiană.
De exemplu, în filosofia greacă, modestia era asociată cu ideea de măsură, echilibru și armonie, în cultura romană, era legată de ideea de decență, onoare și respect pentru lege și autoritate, iar în tradiția ebraică, modestia era asociată cu ideea de smerenie, recunoștință și supunere față de Dumnezeu.
De altfel, unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai acestei concepții era Moise, care era considerat cel mai smerit dintre oameni. Modestia presupunea o conștientizare a propriei imperfecțiuni și o dependență față de harul divin.
Așadar, fiecare cultură cu modestia ei:)
Poate că ți se pare un cuvânt demodat, care nu are legătură cu lumea modernă și cu aspirațiile tale. Sau poate că ți se pare un cuvânt care ascunde o lipsă de încredere, de ambiție sau de personalitate.
Adevărul este că modestia este o calitate la care poți să te uiți dintr-o mulțime de unghiuri. Pentru unii este o virtute, pentru alții este o calitate controversată.
Dar dacă ți-aș spune că modestia este o calitate care te poate face mai fericit, mai conectat și mai bun?
Dacă ți-aș spune că modestia este o virtute care îți aduce beneficii în diferite domenii ale vieții, cum ar fi carieră, familie și relații sociale?
Ai fi curios să afli mai multe?
Atunci hai să începem mica noastră poveste despre modestie.
Ce este modestia?
Modestia este atitudinea de a nu te considera superior sau inferior celorlalți, ci de a te aprecia pe tine și pe ceilalți așa cum sunt.
Modestia este opusul aroganței și al inferiorității, două concepte care ne fac să suferim și să ne izolăm de ceilalți. Modestia este o formă de respect pentru noi înșine și pentru ceilalți, care ne face să ne simțim bine cu noi înșine și cu ceilalți.
De ce ar trebui să fim modești?
Pentru că modestia ne aduce emoții pozitive, ne ajută în relațiile cu ceilalți și ne inspiră să ne dezvoltăm continuu. Hai să vedem cum.
Modestia ne aduce emoții pozitive
Când suntem modești, intrăm într-o stare de emoții pozitive, cum ar fi încântarea, mulțumirea, satisfacția, recunoștința, smerenia. Aceste emoții ne dau o stare de bine interioară, care ne ajută să depășim toate hopurile de zi cu zi.
De exemplu, când suntem modești, nu ne comparăm cu alții și nu îi judecăm după aspectul lor, statutul lor sau realizările lor. Adică, nu ne roade invidia, scăpăm de această emoție nesănătoasă. În schimb, ne recunoaștem propriile talente și limite și îi respectăm pe ceilalți pentru ceea ce sunt. Astfel, ne simțim mai încrezători în noi și mai deschiși față de alții.
Modestia anulează conceptul de superioritate/inferioritate
Acest concept este motivat de multe rele și păcate în societatea noastră, cum ar fi diferențele sociale, rasismul, misoginismul, nevoia de control, frica de judecată, sau frica de a pierde. Sunt foarte multe idei care se nasc din cele două concepte de superioritate, respectiv de inferioritate. Odată ce aplicăm modestia, practic, facem ca acest concept sa dispară.
Prin urmare, cu modestie, renunțăm la conceptul de superioritate și inferioritate și să adoptăm o atitudine de recunoștință, admirație și compasiune față de noi înșine și față de ceilalți. Modestia ne face mai fericiți, mai liberi și mai armonioși.
Modestia ne ușurează relațiile cu ceilalți
Când suntem modești, putem să ne conectăm cu ușurință cu ceilalți, pentru că suntem pe o vibrație bună, care deschide și în cealaltă persoană o vibrație asemănătoare. Astfel, comunicăm mai eficient, cooperăm mai bine și rezolvăm mai ușor conflictele. Dacă este să ne uităm un pic la ceea ce înseamnă interacțiune umană, ceea ce ne rămâne sau ne îmbogățește, este tocmai această conexiune cu alții. Modestia netezește și ușurează această cale spre o comunicare ușoară.
Un motiv pentru a fi modest este să recunoaștem că suntem egali cu ceilalți oameni și că nu avem dreptul să-i judecăm sau să-i disprețuim pe baza unor criterii arbitrare. Modestia ne ajută să fim mai deschiși, mai toleranți și mai empatici față de cei din jurul nostru.
Cum poți să-ți cultivi modestia?
Prin practicarea unor atitudini și comportamente care ne ajută să ne vedem pe noi înșine și pe ceilalți cu respect și compasiune.
- Fii conștient de calitățile și limitările tale, fără a te lăuda sau a te judeca. Recunoaște-ți meritele și realizările, dar nu le lăsa să-ți umfle ego-ul sau să-ți definească viața.
- Cere sfaturi și critici constructive de la alții. Acceptă faptul că nu știi totul despre tine și că poți avea nevoie de îndrumare și corectare.
- Rezistă tentației de a te lăuda cu tine sau cu ceea ce ai. Oamenii modești nu se mândresc cu averea sau succesele lor, ci le consideră daruri sau oportunități de a-i ajuta pe alții.
- Acceptă complimentele fără să te umfli în pene. O persoană modestă nu lasă complimentele să-i afecteze stima de sine. Poți accepta un compliment cu grație, dar nu-l lăsa să te facă să crezi că ești mai bun sau mai important decât alții.
Înscrie-te în grupul meu de facebook Programe by Florin Alexandru. Acolo te voi ghida să afli cum arăta modestia autentică și cum să o deosebești de falsa modestie.