Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Salutare, oameni buni!

Azi, ne vom ocupa de onestitate, calitatea de a fi onest și vom vedea  care sunt beneficiile acestei calități atunci când o îmbrățișăm zi de zi.

Trebuie să recunoaștem că românii folosesc mai rar termenii de  “onest” și “onestitate” și preferă să spună: trebuie să fiu sincer cu tine…cu toată sinceritatea…

Cu alte cuvinte, sinceritatea și onestitatea sunt două valori importante care sunt adesea confundate. Sinceritatea se referă la a fi autentic și onest, în timp ce onestitatea se referă la a fi sincer și corect în acțiunile și cuvintele noastre.

De exemplu, o persoană poate fi sinceră în exprimarea sentimentelor sale, dar poate să nu fie întotdeauna onestă în acțiunile sale. Pe principiul, una zici și alta faci…

Ai observat că atunci când spui despre cineva că este un om cinstit, onest și că te poți baza pe ce spune, se lasă puțină liniște în jurul tău înainte să fii aprobat și de ceilalți? Este un semn că onestitatea dă de gândit…că este o calitate apreciată și la care, cumva, tânjim cu toții.

Ce este onestitatea?

Onestitatea este definită ca fiind “calitatea de a fi sincer, corect, drept și cinstit”. Onestitatea înseamnă să spui adevărul, să nu minți, să nu furi, să nu înșeli, să nu faci rău altora. 

Onestitatea este o virtute care se bazează pe respectul față de sine și față de ceilalți și este opusul minciunii, falsității, ipocriziei și corupției. Dacă nu reușești să fii onest cu tine, nu vei reuși să fii onest nici cu alții. Altfel spus, începe cu tine…

Cum și la ce ne ajută să fim onești cu noi înșine și cu ceilalți?

Onestitatea ne ajuta să fim în armonie cu noi înșine și cu lumea din jurul nostru.

Când suntem onești cu noi înșine, ne cunoaștem mai bine, ne acceptăm calitățile și defectele, ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre.

Când suntem onești cu ceilalți, le arătăm respect, încredere și apreciere. Le demonstrăm că suntem persoane de încredere, că merităm respectul și prietenia lor.

La ce mă ajută onestitatea? 

4 motive pentru care ar trebui să îmbrățișăm onestitatea zi de zi.

1. Stabilirea relațiilor autentice

Când sunt onest știu că oamenii preferă să le spun adevărul. De cele mai multe ori…:)

Când suntem onești cu ceilalți, creăm legături bazate pe sinceritate și loialitate. Ne deschidem în fața lor și le permitem să ne cunoască așa cum suntem. Astfel spus,  putem găsi persoane care ne acceptă și ne iubesc pentru ceea ce suntem. Fără măști și ipocrizie.

De exemplu, când suntem onești în dragoste, putem avea o relație stabilă și fericită cu partenerul nostru.

2. Câștig respectul celorlalți

Onestitatea este o valoare importantă care poate ajuta la câștigarea respectului celorlalți. Atunci când suntem onești, arătăm că suntem sinceri și că avem integritate. 

De exemplu, atunci când recunoaștem că am greșit și încercăm să reparăm greșeala. Acest lucru arată că suntem dispuși să ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre și să încercăm să corectăm situația. Genul acesta de asumare atrage respectul întotdeauna.

3. Dezvolt o relație autentică cu cea mai importantă persoană din viața mea: cu mine

Onestitatea ne ajută să avem o relație buna cu noi înșine, pentru că cel mai mult timp ni-l petrecem cu noi. Când suntem onești, nu avem nimic de ascuns, nu trăim cu remușcări sau regrete, nu ne simțim vinovați sau rușinați. Onestitatea ne aduce pacea interioară și fericirea. Așa-i că vi se ia o piatră de pe suflet când vă eliberați de un neadevăr, minciună sau de un regret?

  4. Alung oamenii nepotriviți din jurul meu

Onestitatea poate să comunice doar cu onestitatea

Onestitatea ne ajută să alungăm oamenii nepotriviti din viața noastră, oameni care ne pot face rău sau ne pot folosi în scopuri egoiste. 

Când suntem onești cu ceilalți, le arătam adevărata noastră față. Astfel, putem evita să fim înconjurați de persoane care ne mint, nu ne apreciază sau care vor să profite de noi. 

De exemplu, când suntem onești în afaceri, putem evita să colaborăm cu persoane care vor să ne înșele sau să ne inducă în eroare.

 O relație bună cu sine

Cand suntem onești cu noi înșine, ne respectăm pe noi înșine și ne valorizăm potențialul. Ne simțim bine cu noi înșine și avem o stimă de sine ridicată. Când ne spălăm dimineața pe dinți și ne uităm în oglindă, ne spunem zâmbind: hai să mai facem o faptă bună și azi..

Cum arată un om onest?

Un om onest este un om care: Spune adevărul chiar și atunci când este greu sau inconfortabil/ Nu minte sau nu ascunde informații importante/ Nu fură sau nu ia ce nu-i aparține/ Nu înșală sau nu copiază de la alții/ Nu face rău altora sau nu-i judecă pe nedrept/ Își recunoaște greșelile și își cere scuze/ Respectă regulile și legile/ Își respectă promisiunile și angajamentele/ Își exprimă opinia în mod sincer și respectuos/Ascultă și înțelege punctul de vedere al celorlalți.

Ce beneficii are onestitatea pe termen lung?

Onestitatea are numeroase beneficii pe termen lung, atât pentru noi, cât și pentru ceilalți. Onestitatea ne aduce:

Fericire. Când suntem onești, ne simțim împliniți și mulțumiți. Ne bucurăm de viață și de ceea ce avem. Nu avem nimic de ascuns sau de regretat. De exemplu, când suntem onești cu familia noastră, putem avea o relație armonioasă și plină de iubire.

– Sănătate. Când suntem onești, ne eliberăm de stres și de anxietate. Nu ne facem griji pentru consecințele minciunii sau ale înșelăciunii. Nu ne consumăm energia și timpul cu a inventa scuze sau a ne acoperi urmele.

Cei care mint știu cât de stresant poate fi să se încurce în propriile minciuni.

– Succes. Când suntem onești, ne dezvoltăm abilitățile și competențele. Muncim cinstit și corect pentru a ne atinge obiectivele. Nu ne bazăm pe noroc sau pe ajutorul altora. 

Nu călcăm pe cadavre pentru a obține jobul dorit, de exemplu.

– Respect. Când suntem onești, ne câștigăm respectul celorlalți. Le arătăm că suntem persoane demne de încredere și de admirație. Inspirăm și alte persoane să fie la fel de oneste ca noi. 

Fiind onest, poți deveni liderul unui grup, sau chiar liderul comunității tale. Toți îți vor cere și vor ține cont de părerea ta.

Cum putem învăța să fim onești?

Onestitatea nu este o calitate înnăscută, ci una dobândită prin educație și exercițiu.

Putem învăța să fim onești? 

Da, se poate: citind cărți sau povești despre oameni onești care ne pot inspira și motiva. Urmând exemplul părinților, profesorilor sau a altor persoane care ne sunt modele de onestitate. 

Practicând onestitatea în situații cotidiene, chiar și atunci când este dificil sau tentant să nu o facem.

Recunoscând și corectându-ne greșelile atunci când nu suntem onești. Apreciind și încurajând onestitatea celorlalți, atunci când o observăm.

Sau, poți să te înscrii în grupul meu de facebook Programe by Florin Alexandru. Acolo, pe lângă multe alte valori, vom practica cu toții onestitatea. 

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *