Cum să avem un dialog interior constructiv?

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Salutare, oameni buni!

Astăzi voi vorbi despre dialogul interior și despre câteva reguli simple prin care ai putea renunța la meteahna de a te autosabota fără nici măcar să-ți dai seama. Are cine să o facă, de ce ai mai pune și tu sare pe rană?

Henry Ford spunea: „Dacă tu crezi că poți sau crezi că nu poți, ai dreptate în ambele cazuri.” Altfel spus, șansele tale de succes depind de cum alegi să te percepi pe tine.

Haideți să vedem ce este cu această percepție de sine, cum este ea legată de dialogul interior și cum să începem să vorbim cu noi înșine ca și cu un prieten apropiat.

Până nu demult, la nivel social, a spune cuiva că încerci să ai un dialog interior era privit cu circumspecție, dacă nu chiar cu suspiciune: cum adică să vorbesc cu mine? Ce, am înnebunit să vorbesc singur?

Însă, pe măsură ce pășim tot mai mult în (auto)cunoaștere, aflăm că pentru a avea o viață echilibrată este vital să privim și-n interiorul nostru, nu doar în exterior.

De ce este important să avem un dialog pozitiv cu noi înșine? 

Pentru că acesta ne influențează starea de spirit, atitudinea, comportamentul, deciziile și rezultatele pe care le obținem în viață. Psihologul  Albert Ellis spunea: “Nu evenimentele ne tulbură, ci modul în care le interpretăm”

Modul în care ne vorbim nouă înșine reflectă modul în care ne vedem pe noi și lumea din jur, și ne afectează nivelul de încredere, motivație și optimism.

A privi viața cu optimism și a-ți vorbi în mod pozitiv nu înseamnă că te autoamăgești, ci implică auto observare continuă, ascultare interioară, orientare spre soluții, răbdarea necesară reflecției înainte de a reacționa și a trage concluzii pripite, totul făcut cu sinceritate.

Unul dintre motivele pentru care nu am fost educați să avem un dialog interior este pentru că procesul este unul  subtil, invizibil și intim, care nu este ușor de observat și de evaluat de către alții. 

De multe ori, nu suntem nici noi conștienți de dialogul nostru interior, sau nu îi acordăm suficientă atenție și importanță.

Cum îți dai seama ce fel de dialog interior ai?

Obișnuiești să îți vorbești cu blândețe, respect, calm și afecțiune, ca unui prieten drag, încurajându-te atunci când lucrurile nu merg bine?

Sau, dimpotrivă, pe baza unor așteptări exagerat de mari, cel mai probabil stabilite de timpuriu de alții, te judeci și te critici?

Așadar, când ai început să vorbești cu tine așa cum o faci astăzi?

Cine se află în spatele unor gânduri repetitive care nu îți dau pace? Poate ele au pornit de la ceea ce ți-a spus un părinte, un profesor, un amic în care aveai mare încredere, de la ceva auzit într-un film, la TV sau citit într-o carte ori într-un articol?

Aceste lucruri le vei afla doar dacă tragi frâna de mână și începi să te descoși cu cea mai mare blândețe, dar și cu sinceritate. Dacă la nivel de dialog interior ai vești proaste, iată ce ai putea să faci:

Cum să schimbi dialogul interior, dintr-unul distructiv, într-unul constructiv? 

Nu este ușor să schimbi modul în care vorbești cu tine însuți, mai ales dacă ai fost obișnuit să ai un dialog negativ timp îndelungat. Dar nu este nici imposibil. Cu răbdare, perseverență și practică, poți transforma dialogul interior într-unul care te susține și te inspiră. 

Iată câteva reguli pe care le poți urma:

Regula 1: Elimină cuvintele negative. Fă o listă scurtă cu acele cuvinte negative pe care le folosești la adresa ta și, pur și simplu, nu-ți mai dai voie să le folosești. Le elimini la propriu din vocabularul tău atunci când îți vorbești. 

De exemplu: nu mai spui niciodată „sunt prost”, „sunt urât”, „sunt incapabil”, „sunt un eșec”. În loc de aceste expresii distructive, folosește altele, constructive, cum ar fi: „pot învăța”, „sunt frumos”, „sunt capabil”, „am succes”.

Regula 2: Folosește o tonalitate joasă și un ton blând. Când vorbești cu tine, folosești o voce calmă, relaxată și prietenoasă. Nu-ți vorbi cu furie, frustrare sau dispreț. Vorbește-ți ca și cum ai vorbi cu un prieten drag, cu respect și afecțiune. 

De exemplu: nu-ți mai spui „ce prost ești, nu poți să faci nimic bine”, ci spui „nu-ți face griji, ai făcut tot ce ai putut, data viitoare va fi mai bine”.

Regula 3: Nu fi ironic la adresa ta. Nu-ți vorbi cu sarcasm, ironie sau batjocură. Nu fii acru cu tine. Nu-ți arăta că nu te respecți sau că nu te iei în serios. Vorbește-ți cu sinceritate, onestitate și apreciere. 

De exemplu: nu mai spui „da, sigur, tu ești cel mai deștept din lume”, ci spui „ești inteligent și ai multe cunoștințe”.

Regula 4: Elimină persoanele negative din viața ta. Nu le mai da ocazia să intre în conflict cu tine, nu le ajuta să se victimizeze sau să te atragă în tot felul de scheme de manipulare. Îndepărtează-te de persoanele care te jignesc, te critică, te descurajează sau te folosesc. Înconjoară-te de persoane care te susțin, te laudă, te încurajează și te respectă. 

Pleacă din relații toxice, abuzive sau nesatisfăcătoare, fă-ți prieteni noi, pozitivi și compatibili.

Regula 5: Elimină orice sursă negativă din viața ta. Nu mai urmări programe de televiziune, posturi de radio sau alte surse de știri care îți transmit informații negative, alarmiste sau false. Încearcă să găsești surse de informare care îți oferă date obiective, echilibrate și verificate. Fă o selecție temeinică și scoate tot ceea ce este negativ sau toxic pentru tine. 

De exemplu: nu mai urmări  emisiuni care îți induc frică, ură sau vinovăție, ci caută emisiuni care îți inspiră curaj, iubire și bucurie.

Un dialog pozitiv cu tine însuți este un instrument de dezvoltare personală, care te sprijină să înveți din greșeli, să faci față provocărilor și să te adaptezi la schimbări.

Acestea sunt doar câteva reguli pe care le poți aplica pentru a avea un dialog pozitiv cu tine însuți. 

Desigur, există și alte metode și tehnici pe care le poți folosi pentru a-ți îmbunătăți comunicarea interioară. Poți citi cărți de dezvoltare personală, poți participa la cursuri sau poți să te înscrii în grupul meu de facebook, Programe by Florin Alexandru. 

Acolo, te voi învăța cum să începi să-ți schimbi modul de a gândi și de a vorbi cu tine însuți și cum să-ți transformi dialogul interior într-unul care te ajută să crești și să evoluezi. Link în primul comentariu.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *