De ce să învăț ceva nou în fiecare zi?

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Salutare, oameni buni!

De ce să învăț ceva nou în fiecare zi? 

Aceasta este o întrebare pe care ar trebui să ne-o punem cu toții, mai ales în era digitală și a roboților, când schimbările sunt extrem de rapide și imprevizibile. 

Învățarea continuă, alături de inteligența emoțională, va fi una dintre cele mai căutate abilități în viitor, pentru că ne va permite să ne adaptăm la noile contexte și să ne dezvoltăm potențialul.

Ai observat vreodată care este diferența dintre oamenii curioși, care au mintea ca un burete, citesc tot ce prind, pun întrebări, meșteresc prin casă, și cei care s-au obișnuit să se scalde în ignoranță pe modelul: și, la ce-mi folosește să știu? Pierdere de vreme..

Sunt multe diferențe, dar una e clară: vei căuta compania curiosului, nu vei simți cum zboară timpul lângă el. Pe când în compania ignorantului vei căuta doar cea mai potrivită scuză ca să pleci.

Celor cărora nu consideră învățatul o corvoadă, o să vă prezint:

4 motive pentru care ar trebui să învățăm ceva nou în fiecare z

1. Învățarea ne face mai flexibili

Când învățăm ceva nou, ne destabilizăm acele credințe care ne pot limita sau rigidiza modul de a fi și de a funcționa. 

De exemplu, dacă învățăm o limbă străină, ne deschidem mintea la o altă cultură și la o altă modalitate de a gândi. Astfel, putem să vedem lucrurile din mai multe perspective și să fim mai receptivi la diversitate.

Flexibilitatea este o abilitate esențială în lumea modernă, care se schimbă rapid și care cere adaptare constantă. Când înveți ceva nou în fiecare zi, îți antrenezi mintea să fie deschisă la noi posibilități și să nu se blocheze în scheme fixe sau prejudecăți.

Astfel, devii mai receptiv la feedback, la diversitate și la provocări. Flexibilitatea îți permite să îți gestionezi mai bine emoțiile, să faci față stresului și să îți îmbunătățești relațiile cu ceilalți.

2. Învățarea continuă ne ajută să găsim soluții noi la probleme 

Când învățăm ceva nou, ne stimulăm creativitatea și capacitatea de a rezolva provocările cu care ne confruntăm. 

De exemplu, dacă învățăm să programăm, putem să creăm aplicații sau site-uri care să ne ușureze viața sau să ne aducă beneficii. Sau, dacă am rămas blocați pe din-afară, să intrăm pe youtube și să învățăm cum se schimbă o broască, fără să fie nevoie să așteptăm meșterul sau să spargem ușa cu totul. Sunt o mulțime de surse azi care ne încurajează să folosim acel concept do yourself, fă-ți singur, dar, în același timp, și simte-te bine în timp ce faci.

Învățarea zilnică ne ajută să schimbăm perspectiva adesea. Când învățăm ceva nou, nu ne mulțumim cu o singură sursă de informație sau cu o singură opinie. Cercetăm mai multe surse, comparăm diferite puncte de vedere, analizăm avantajele și dezavantajele fiecărui argument. Astfel, putem forma o opinie proprie, bazată pe dovezi și rațiune, nu pe prejudecăți sau emoții. Învățarea zilnică ne ajută să fim critici și obiectivi, dar și să respectăm opiniile și părerile altora.

3. Învățarea continuă ne ajută să nu ne credem centrul universului, să devenim mai modești 

Când învățăm ceva nou, ne dăm seama că știința sau cunoașterea este vastă și că putem să atingem doar o bucățică mică din ea. Asta ne transformă sau ne ajută să fim modești, să nu credem că totul se învârte în jurul nostru. Cei care ajung la concluzia că știu că nu știu sunt dotați și cu un grad mare de inteligență emoțională.

De exemplu, dacă învățăm despre istoria sau geografia altor țări, ne dăm seama că există o lume plină de oameni și de evenimente care nu au legătură cu noi și că soarele nu se învârte în jurul nostru. Sau, că o fi românul frumos și deștept, dar nu e buricul universului:)…

Modestia este o virtute care te ajută să fii mai realist și mai echilibrat în raport cu tine și cu lumea. Când înveți ceva nou în fiecare zi, îți dai seama că există multe lucruri pe care nu le știi sau nu le poți controla, că există multe domenii de cunoaștere pe care le poți explora și că există multe persoane de la care poți învăța. 

4. Învățarea zilnică ne ajută să combatem negativitatea și lipsa de interes.

Prin ceva nou învățat în fiecare zi, ne îmbogățim viața cu experiențe și cunoștințe care ne fac mai fericiți și mai satisfăcuți. 

De exemplu, dacă învățăm un instrument muzical, un sport sau o artă, avem ocazia să scoatem la iveală un talent ascuns, să întâlnim oameni noi, cu aceleași pasiuni ca ale noastre, să legăm prietenii cu oameni care ne plac. Compania lor ne poate scoate din starea de letargie mai repede decât orice antidepresiv. 

Cei care continuă să învețe se adaptează la noile provocări și oportunități și își păstrează entuziasmul și curajul. Cei care renunță să învețe se izolează de realitate și devin rigizi și conservatori.

În concluzie, a învăța ceva nou în fiecare zi este o practică benefică pentru dezvoltarea personală și profesională, care te face mai flexibil, mai creativ, mai modest, mai pozitiv și mai inteligent. 

Aceste abilități te diferențiază de cei care bat pasul pe loc și care nu sînt atenți la schimbările din lumea în continuă mișcare și transformare în care trăim.

Învățarea zilnică este un obicei care ne poate schimba viața în bine, dacă o practicăm cu constanță și pasiune. Nu contează ce anume învățăm, ci cum învățăm și ce facem cu ceea ce am învățat. 

A deprinde ceva noi în fiecare zi este un mod de a fi și de a trăi, care reflectă inteligența noastrã emoţionalã şi capacitatea noastrã de-a face faţã provocãrilor viitorului.

Așadar, haideți să învățăm ceva nou în fiecare zi!

Dacă nu ai deja o metodă proprie sau un plan prin care să-ți propui să afli o noutate zilnic, te astept în grupul meu de facebook Programe By Florin Alexandru. 

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *