De ce ajungem să înșelăm? Care sunt cauzele și efectele acestei acțiuni?

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Azi îți voi vorbi de nevoia de diversitate.

Aici avem de a face cu modul în care funcționăm și această nevoie de diversitate o exprimăm adesea greșit.

De ce facem asta?

Pentru că dacă nu ne autoeducăm, vom trăi așa cum am învățat, adică să gândim în dualitate.

Ce presupune asta?

Clasificăm totul în bine sau rău, urât sau frumos, deștept sau prost, polarizăm pe scurt.

Alunecăm de la o extremă la alta pentru că așa functionează creierul.

Dualitatea se exprimă doar în alb sau negru și marea capcană este că gândirea se îngustează extrem de mult, cu alte cuvinte ne limităm gândirea doar la două perspective.

Și noi știm că suntem mult mai mult pentru că în noi simțim potențialul imens și astfel apare nevoia de diversitate, de a încerca lucruri noi, de a experimenta, de a risca, de a ne expune și de a lăsa masca deoparte.

Uneori reușim să facem asta prin tot felul de activități simple și utile fiecăruia dintre noi, de exemplu prin a testa noi feluri de mâncare sau prin a călători în locuri noi sau prin a învăța un sport nou sau prin a alerga pe munte sau prin a sări cu parapanta.

Alteori încercăm să schimbăm ceva din viața noastră tocmai ceea ce ne aduce stabilitate și în situația dată alegem extremele: să ne schimbăm locuința, partenera, comportamentul, atitudinea față de viață, șamd.

Și asta presupune satisfacerea propriei noastre nevoi, dar cel mai adesea aceasta va cauza în partener(ă) efecte.

Înșelatul este unul dintre efectele cel mai adesea întalnit și foarte mulți înșeală.

Doar că acest înșelat doare și produce foarte multă suferință și destabilizează familia.

Iar cei ce au cel mai mult de suferit în tot acest proces sunt copiii, iar cele mai multe victime colaterale în lume sunt tocmai copiii.

Procentul celor ce divorțează din cauza acestui efect este foarte mare, circa 57% în țări precum Germania și Anglia.

La noi în  țară procentul este de circa 38% și este în creștere.

Dar ce este înșelatul în esență?

O iluzie la propriu.

Bărbații caută noutatea din actul sexual în sine, pe când femeile caută să simtă din nou acei fluturași ce dau fiori corpului fizic.

Și cum creierul confundă adesea iluzia cu realitatea, îmbrățișează această iluzie la propriu.

Care sunt efectele înșelatului pentru fiecare dintre cei doi parteneri în parte:

Pentru  el:

1. Lipsa de onestitate te ține captiv într-un cerc vicios în care totul se întâmplă în „scheme”, iar atunci când gândești în scheme tot timpul manipulezi, iar singura persoană pe care o manipulezi cu adevărat ești tu însuți.

2. Îți pierzi masculinitatea pentru că asta te transformă într-un băiețel pus pe șotii cu toate că iluzia îți spune că așa ești mai  masculin, dar condiția de a te ascunde de partenera te face să te ascunzi de tine însuți și să nu îți asumi acțiunile, ceea ce presupune că o să rămâi  la vârsta adolescentină.

3. Involuție, vei  dezvolta un sistem de apărare bazat pe minciuni și în loc să îți înfrunți vulnerabilitățile, fugi de ele, ceea ce face ca maturitatea emoțională să se îndepărteze de tine.

4. Relația cu cei din jur se subrezește  pentru că atenția ta este să îți alimentezi Ego-ul pentru că el se crede mai grozav că înșeală și asta presupune grandomanie, ceea ce te determină să trăiești în mândrie, adică într-o emoție ce provine din frică.

5. Nu ai ocazia să descoperi omul din tine și implicit omul din partenera ta. Cu alte cuvinte nu vei vedea potențialul imens din tine și magia ce te umanizează, magia ce te face om pentru că lipsa onestității te ține captiv în iluzie.

Iar viața se întâmplă după iluzie, după mândrie.
Se întâmplă în masculinitate, în asumare, în onestitate.

Pentru  ea:

1. Lipsa de onestitate se manifestă la fel la amândoi.

2. Un strigăt de ajutor că nu ești văzută și asta presupune că întreții un  tipar de victimă. Un tipar ce nu îți dă voie să îți exprimi potențialul imens ce îl ai în tine pentru că te concentrezi mai mult pe ce ți-a făcut partenerul – faptul că nu te vede, că nu te apreciază.

Și asta presupune să te plângi, să te victimizezi, să te răzbuni, să te lamentezi, să procrastinezi și să găsești vinovați în altă parte pentru ceea ce și se întâmplă ție. O lipsă de asumare a vieții la propriu. Iar emoțiile trăite pot genera ipohondrie sau boli cronice severe.

3. Lipsa curajului de a ieși din relație și asta presupune că fugi din relația in care te afli și să găsești validare într-o altă relație. Iar atunci când fugi după validare o faci pentru că tu încă nu ai descoperit că poți să îți oferi singură această validare.

4. Fluturașii se pierd pentru că atunci când îi cauți nu reușești să îi  găsești cu bărbați, ci cu baieței ce nu știu să ofere fluturași, ci doar mici furnicături ce se termină după primul orgasm și asta dacă ești norocoasă.

5. Majoritatea bărbaților sunt misogini și în concluzie nu îi suporți, înșeli pentru a-i umili, pentru a te răzbuna, dar în esență te umilești pe tine însuți, chiar aș putea spune că modul în care te oferi din răzbunare generează emoții „reci” în tine și o respingere ce se traduce prin a respinge propriul corp fizic sau propriul tău comportament.

Așa că vei începe să te judeci și să te etichetezi, să te cerți și desigur că propriul tău creier nu te contrazice, ci îți oferă o experiență de viață pe măsură.

Avantajele de a înșela:
.
.
.
.

… nu există!

Aș mai adăuga că atunci când vrei să crezi ceva, creierul îți aduce argumente de care ai nevoie pentru a te convinge că ai luat cea mai bună decizie și a nu simți vina sau rușinea.

Dar scopul acestui mail nu este în a activa emoții de vibrație atât de joasă cum sunt vina și rușinea, ci scopul este de a conștientiza că nevoia de diversitate satisfăcută prin înșelat nu te ajută cu absolut nimic, ci doar îți oferă iluzie și iluzii de tot felul.

A te autoeduca presupune să îți dezvolți inteligența emoțională și prima abilitate este observarea propriului comportament fără să te judeci și fără să etichetezi.

Odată ce începi cu observarea propriului comportament, practic vei începe să ieși din dualitate, cea care îți oferă opțiunea de a înșela aproape zi de zi.

Ieșirea din dualitate este o alegere ca oricare alta și pentru a te ajuta sa ai o perspectivă asupra acestui aspect, am construit un document ce îți arată grafic cum este reprezentată dualitate și cum este poziționată.

Curba condiției umane o găsești aici.

Eu și Silvia am ales să construim un instrument și împotriva acestei nevoi de diversitate și am reușit să construim astfel jocul: „Mă mai iubești?”.

Un  joc ce te învață să trăiești și îți arată cum să te poziționezi în relație, iar orice relație poate fi drumul spre propria împlinire pentru că îți scoate toate provocările și fricile la vedere tocmai pentru a le așeza, înțelege și folosi ca instrumente spre împlinire.

Jocul îl  găsești aici.

Cu  drag,

Florin Alexandru

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *