De ce dăm vina pe alții pentru ce ni se întâmplă nouă?

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Salutare, oameni buni!

Azi, voi analiza trei motive pentru care ne-am obișnuit să dăm vina pe alții, din ce cauze apar ele, dar și cum putem depăși acest obicei nesănătos.

De ce dăm vina pe alții pentru ce ni se întâmplă nouă?

Câteodată, când lucrurile nu merg așa cum ne-am dori, avem tendința să căutăm un vinovat în afara noastră, un țap ispășitor pentru tot ceea ce ni se întâmplă rău în relație, la muncă, în viață. 

Ne plângem de soartă, de oameni, de locul în care ne-am născut și ne simțim victime ale unor forțe exterioare. 

Cel mai adesea este vinovat partenerul, șeful, copiii, soacra, iar noi, nu. Ne debarasăm de vină și ne transformăm în victime.

Dar oare așa să fie? Această postură de Albă ca Zăpada ne ajută, sau ne provoacă necazuri acasă, la job sau în relația cu ceilalți? 

Oare nu suntem noi responsabili pentru ceea ce ni se întâmplă? 

Avem puterea de a schimba situația în care ne aflăm? 

Din ce cauze dăm vina pe alții?

Acest obicei păcătos al nostru are atât cauze interne, cât și externe. Cauzele interne țin de noi, de structura noastră psihică, de modul în care gândim, simțim și acționăm, iar cauzele externe țin de mediul în care trăim, de influența pe care o au asupra noastră factorii sociali, culturali și economici.

De exemplu, dacă suntem nesiguri pe noi, vom fi mai predispuși să dăm vina pe alții pentru nefericirea noastră, pentru că nu ne asumăm responsabilitatea pentru propria noastră viață. 

Dar dacă mai și trăim într-un mediu ostil și abuziv, care ne subminează stima de sine și ne induce frica și nesiguranța zilei de mâine, vom fi mult mai tentați să dăm vina pe alții pentru suferința noastră, pentru că nu mai vedem o cale de ieșire. 

Ambele tipuri de cauze se pot întrepătrunde și se pot amplifica reciproc, generând un cerc vicios din care este greu să ieșim.

Dacă asupra cauzelor externe este destul de dificil să intervenim la nivel individual (nu putem să decidem când să se mărească salariul minim pe economie, sau să dictăm ce partid să ne conducă), putem doar să ne adaptăm, la nivel de cauze interne se poate interveni dacă știm să le recunoaștem și să fim dispuși să le îndreptăm.

Primul motiv pentru care dăm vina pe alții este că noi credem că ei sunt cauza problemelor noastre

Așa este? Oare nu suntem noi cei care interpretăm acțiunile lor și le dăm un anumit sens? Oare nu suntem noi cei care resimțim emoțiile generate de aceste interpretări?

De exemplu, dacă șeful ne critică la serviciu, noi putem să credem că el este rău și că ne urăște. Am putea să vedem și altfel situația? 

Poate că el are niște așteptări mai mari de la noi și vrea să ne ajute să ne îmbunătățim performanța. Poate că are și el niște probleme personale și nu este în cea mai bună dispoziție. Poate că el nu a vrut să ne jignească, ci doar să ne atragă atenția asupra unor aspecte care pot fi îmbunătățite. 

Așadar, noi suntem cei care alegem cum să privim situația și cum să reacționăm la ea.

Al doilea motiv pentru care dăm vina pe alții este că suntem orientați mai mereu spre exterior și nu privim mai mult în interiorul nostru. 

Ne concentrăm pe ceea ce fac ceilalți și nu pe ceea ce facem noi. Nu ne analizăm propriile gânduri, emoții și comportamente și nu vedem cum acestea ne influențează viața. 

De exemplu, dacă partenerul nostru de viață ne părăsește, noi putem să credem că doar el este vinovat pentru suferința noastră. Dar oare nu ar trebui să ne întrebăm și cum am contribuit noi la deteriorarea relației? 

Poate că nu i-am acordat suficientă atenție și afecțiune. Poate că nu l-am ascultat și nu l-am înțeles. Poate că nu am fost sinceri și loiali. Poate că nu am fost compatibili și nu am avut aceleași valori și obiective. 

Așadar, noi suntem cei care ar trebui să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce trăim.

Al treilea motiv pentru care dăm vina pe alții este că nu ne asumăm propriul nostru comportament. 

Acest lucru se datorează tot faptului că ne uităm spre exterior și nu spre interior. Ne este frică să fim responsabili pentru anumite acțiuni ale noastre, pentru că asta ar presupune să ne recunoaștem greșelile noastre și să suportăm consecințele lor. De aceea, alegem să dăm vina pe alții pentru ceea ce ni se întâmplă. 

De exemplu, dacă nu reușim să promovăm un examen, noi putem să credem că profesorul este vinovat, că are ceva personal cu noi,  pentru că ne-a pus întrebări prea grele.

Poate ar trebui să ne întrebăm și cum ne-am pregătit noi pentru examen. Poate că nu am învățat suficient și nu am înțeles materia. Poate că nu ne-am organizat bine timpul și nu am fost atenți la detalii. Poate că nu ne-am exprimat clar și coerent răspunsurile. 

Tot la capitolul motive pentru care dăm vina pe alții este că ne este greu să acceptăm realitatea așa cum este și să ne adaptăm la schimbări. Ne agățăm de iluzii și așteptări nerealiste și ne revoltăm când acestea nu se împlinesc. 

Ne este frică să recunoaștem că avem defecte și slăbiciuni și că nu suntem perfecți. De aceea, proiectăm asupra celorlalți ceea ce nu ne place la noi și îi criticăm sau îi judecăm.

Așadar, noi suntem în primul rând cei care ar trebui să ne analizăm și schimbăm comportamentul, să învățăm din greșelile noastre.

Aceste motive ne împiedică să avem o viață mai bună și mai fericită, pentru că ne fac să ne simțim neputincioși și frustrați. Pe de cealaltă parte, cei cărora le-am aruncat vina în brațe se simt nedreptățiți și, la un moment dat, se revoltă. 

Putem să depășim acest obicei dacă învățăm să privim situațiile din mai multe perspective, să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce facem. Astfel, vom deveni mai încrezători și mai mulțumiți de viața noastră.

Dacă vrei să afli și să înveți cum să-ți asumi responsabilitatea propriilor acțiuni, să-ți recunoști vina și greșeala fără ca s-o arunci în ograda celuilalt, te aștept în grupul meu de Facebook Programe by Florin Alexandru.

Sursă foto: Pexels.com

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *