vinovați în relație

De ce ne simțim vinovați în relație? 3 lucruri pe care le putem face ca să depășim situația

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Când ne pierdem încrederea în noi, când începem să vedem doar ce facem greșit și cum din cauza noastră totul se năruie, atunci ajungem să ne simțim vinovați.

Fiecare părinte are un rol extrem de important pentru copilul său. Acela de a-i oferi iubire necondiționată și de a-l face să se simtă iubit indiferent de comportamentul său.

Doar că de cele mai multe ori, nici părinții nu știu cum să facă acest lucru pentru că nici ei la rândul lor nu au fost crescuți astfel.

Cu toții suntem crescuți pentru a învăța cum să cerem și să așteptăm iubirea atunci când celălalt este dispus să o ofere și nu cum să ne iubim pe noi.

Auzim adesea “Iubește-te pe tine însuți!” și pe cât de simplu pare acest îndemn, pe atât de complicat este pentru cel/cea care nu știe ce anume presupune să te iubești pe tine.

Și neștiind cum să facem acest lucru, căutăm în partener(ă) această iubire. Doar că este o iubire condiționată, acea iubire pe care am primit-o în copilărie.

Și cum ambii parteneri vin în relație cu aceste jumătăți de iubire însemnate cu condiții și așteptări și cum nici unul nu știe cum să fie el/ea, autentic(ă), se ajunge ușor la neînțelegeri, conflicte, rupturi.

Ce putem face?

  1. învățăm cum să ne iubim pe noi fără condiții;
  2. acceptăm și ne detașăm de ceea ce nu au putut părinții noștri să ne ofere;
  3. observăm vinovăția cum se manifestă în corpul nostru, dar fără a ne simți vinovați.

Simțindu-ne vinovați nu înseamnă că vom schimba ceea ce deja s-a întâmplat. Nu putem schimba trecutul, nici deciziile ce le-am luat, nici evenimentele și modul în care am reacționat atunci la ele.

Toate cele ce s-au întâmplat ne-au adus în momentul prezent și ceea ce alegem de acum înainte este important și necesită atenția noastră.

Așadar, dacă încă alegem să ne simțim vinovați și să ne pară rău, nu ne vom putea bucura de prezent, iar viitorul este deja proiectat cu scenarii și iluzii.

În schimb, dacă alegem să lucrăm la relația noastră cu noi înșine, dacă începem să învățăm ce este iubirea autentică, ce înseamnă să te iubești pe tine pentru a-l putea iubi și pe celălalt, doar atunci vom ști să ne bucurăm:

  • de momentul prezent,
  • de ceea ce am dobândit prin încercările ce ne-au adus tot mai aproape de noi înșine,
  • de viață.

Suntem singurii care putem decide asupra propriilor noastre alegeri. Alegem să ne lamentăm în trecut și să fim absenți din propria viață în prezent pentru că vina și regretul sunt mult prea apăsătoare…

Sau alegem să acceptăm ceea ce a fost, să învățăm cum să ne construim o relație împlinită cu noi înșine și să trăim cu adevărat fiecare moment din viața noastră?

Viața nu începe de mâine. Viața se întâmplă acum și începe cu tine!

Începe un nou moment, un nou capitol cu tine dându-ți voie să descoperi iubirea din tine.

Înscrie-te în programul Iubire versus Ego, programul în care înveți cum să fii în primul rând bine cu tine, cum să te iubești pe tine, cum să găsești armonia din tine.

Dacă dorești să afli mai multe despre schimbările și transformările pe care acest program le poate aduce în viața ta, intră aici.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *