Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Salutare, oameni buni!

Azi voi vorbi despre frica de necunoscut.

De ce ne temem de necunoscut?

Într-o lume în continuă schimbare, la fricile pe care le avem zi de zi se adaugă o frică pe care nu o pomenim prea des pe nume pentru că nu prea știm multe despre ea: frica de necunoscut. E mai mult o senzație nedeslușită dar foarte supărătoare.

Mai auzim expresia nu știu ce să fac, parcă mă arunc, așa, în necunoscut, dar este percepută mai mult ca o temere intensă, îndreptățită sau nu…

Pare o frică asimilată cu un bungee jumping emoțional și apare mai ales în momentele în care se iau decizii importante în viață: un job nou, mutarea în alt oraș, o relație nouă, o căsătorie, aducerea pe lume a unui copil. În aceste momente percepute ca fiind de cotitură în viață, ea se simte mai acut. Sunt celebre acele cazuri când mirele a fost lăsat singur în fața altarului pentru că pe mireasă a speriat-o necunoscutul, o viață total nouă alături de cineva mai mult sau mai puțin cunoscut. Valabilă și viceversa.

Frica de necunoscut este cu două tăișuri. De unde și vorba, bună frica la omul sănătos.Ne poate ajuta să prosperăm în vremurile tulburi pe care le traversăm sau ne poate paraliza mental, emoţional şi fizic.

În doze mici, sănătoase, frica de necunoscut ne poate salva de situații neplăcute, periculoase, chiar. În doze mari, copleșitoare, când numai reușim să o gestionăm, frica de necunoscut aduce cu sine anxietate generalizată, neliniște și chiar fobii.

Acest tip de anxietate se manifestă printr-o îngrijorare excesivă și incontrolabilă față de evenimentele din viața noastră și despre cum vor decurge acestea. 

Frica de necunoscut este o emoție complexă care poate fi influențată de mai mulți factori și poate avea diverse manifestări. 

Din punct de vedere comportamental, frica de necunoscut poate determina evitarea situațiilor și a oamenilor necunoscuți și poate influența deciziile pe care le luăm.

Din punct de vedere emoțional, frica de necunoscut poate genera stări de neliniște, tensiune sau chiar panică.

Care sînt cauzele fricii de necunoscut?

Sunt câțiva factori care susțin aceasta teamă, dar trei dintre ei pot fi considerați mai importanți:

Reacțiile instinctuale. Oamenii sunt dotați cu  un un radar care scanează neîntrerupt mediul în care se află. Atunci când îl scanează, caută să vadă acele elemente care reprezintă un pericol pentru el. Când vorbim de ceva pe care radarul nostru îl percepe ca fiind necunoscut, creierul nostru poziționează automat acea informație ca fiind un pericol. Ne vom feri să facem lucruri noi în mod instinctual, pentru ca ne-am obișnuit cu ce facem de obicei, fără să ne expunem vreunui pericol. Când, totuși, suntem nevoiți să le facem, cum ar fi de exemplu mutarea într-un oraș nou, frica de necunoscut se manifestă printr-o mai mare vigilentă, vom sta mai pe lângă casă și vom ocoli cartierele pe care nu le cunoaștem încă. 

Reacțiile instinctuale sunt rezultatul evoluției noastre ca specie, sunt răspunsuri automate și rapide la anumiți stimuli sau situații care ne-au asigurat supraviețuirea vreme de mii de ani.

Frica de a nu eșua Frica de a nu eșua este, de asemenea, o emoție comună. Aceasta poate fi alimentată de dorința de a evita critica sau judecata celorlalți, precum și de dorința de a ne îndeplini propriile standarde înalte.

Când facem ceva nou, pericolul de a eșua este mult mai mare decât atunci cand facem ceva ce deja ce știm să facem. Asta se întâmplă pentru că ne este frică de greșeală. De ce ne este frică de greșeală? Pentru că greșeala în sine generează critică și atenționare din partea celorlalți. Ne va fi frică de ceea ce vom simți în urma acestor critici.

Un exemplu ar putea fi pregătirea pentru un examen important, pe care-l susții pentru prima dată. Poți simți frica de a nu eșua, ceea ce te poate face să studiezi mai mult decât este necesar sau sănătos, sau să eviți complet studiul din cauza anxietății pe care o provoacă. Frica de a eșua, de a face greșeli și de a-ți atrage critici și comentarii neplăcute te poate determina chiar să nu mai mergi să susții examenul.

Zona de confort.

Zona de confort este acel loc, fizic și mental, în care ne simțim mereu în sigurantă, fără să depunem prea mare efort. În zona ta de confort te simți în siguranță și relaxat. De exemplu, poți să te simți în zona ta de confort atunci când ești acasă, la locul de muncă sau când petreci timp cu prietenii și familia.

Pe de altă parte, atunci când ești pus în situații noi sau provocatoare, s-ar putea să te simți în afara zonei tale de confort. De exemplu, dacă ești invitat să vorbești în public sau dacă începi un nou proiect la locul de muncă. S-ar putea să te simți anxios sau nesigur.

Mulți dintre noi, în momentul în care suntem puși în situația de a alege între zona de confort și ceva nou, tindem să evităm a doua variantă, alegând de cele mai multe ori să facem ceva ce suntem deja obișnuiți. Acest fapt, de a evita lucrurile noi, ne face să nu mai dezvoltăm abilități, să ne plafonăm și chiar să percepem noutatea ca pe un pericol. Tot ce este în afara confortului nostru reprezintă necunoscutul.

În situații extreme, frica de necunoscut poate să ducă la dezvoltarea fobiilor, acele frici intense, iraționale și disproporționate față de situația reală.  Ne temem să vorbim în public (Social fobia), ne temem de spații strâmte și închise cum ar fi lifturile (claustrofobia), dar ne temem și de spațiile deschise (agorafobia). 

În realitate însă, bine gestionată, frica de necunoscut se poate transforma în asul nostru din mânecă.

Dacă vrei să afli soluții clare și concrete despre cum să-ți învingi fricile, inclusiv teama de necunoscut, te aștept în grupul de Facebook Programe by Florin Alexandru.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *