Ne construim viața pas cu pas fie că vrem, fie că nu vrem

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Noi ne programăm viața indiferent că vrem sau nu vrem, indiferent că suntem conștienți sau nu. E un mod simplu prin care noi funcționăm, iar ceea ce facem cu viața noastră este setat din intențiile noastre conștiente sau inconștiente. 

În momentul în care ne dorim să se întâmple ceva în viața noastră și avem o intenție conștientă – e clar într-o singură direcție, dar, în același timp, dacă avem un program care rulează în spate și avem niște intenții inconștiente pe același subiect, se vor contrazice intențiile. Așadar, cea care câștigă e cea inconștientă.

Cu alte cuvinte, dacă ne dorim să participăm la un club de dans și ne dăm seama că nu știm să dansăm și ne e frică să ne expunem atunci când dansăm în fața altor persoane, cu toate că avem acea intenție conștientă – găsirea clubului de dans, dorința de a merge să dansăm, se întâmplă să nu reușim să facem asta din diferite motive, ba că în acea seară plouă foarte tare, ba că e foarte departe clubul de dans etc. 

Intențiile inconștiente, de cele mai multe ori, câștigă. De ce?

Pentru că sunt mult mai puternice decât cele conștiente. Ele vin și cu convingeri, și cu frici, și cu un impuls care nu ne dă voie să manifestăm intenția conștientă.

Este foarte important să învățăm felul în care să ne setăm intențiile conștiente, dar, în același timp, să conștientizăm de ce facem ceea ce facem. În momentul în care ajungem la conștientizare, ne îndreptăm spre intenție, acolo de unde pleacă intenția. Dacă ne întrebăm „de ce fac ceea ce fac?”, „de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă?”, „de ce vreau să fac asta?”, prin intermediul acestor întrebări, vom reuși să ajungem la intenția din spate, intenția clară. 

Chiar dacă ea nu a fost setată din zona conștientă, poate fi foarte ușor înțeleasă dacă facem acest exercițiu al „de ce-ului”, adică ne întrebăm des „de ce?”. 

Este mult mai simplu să observăm acele intenții care vin din frică, din convingerile noastre care uneori sunt potrivite, alteori nu, comparativ cu a ne seta intenții conștiente care să fie în conflict cu intențiile noastre inconștiente. Intențiile se construiesc în bucățica mică conștientă (acești 5% din creierul nostru) sau în mod direct, din programele noastre care sunt așezate în subconștientul nostru și se manifestă acolo, în spate, în background.

Atunci când mintea noastră nu are niciun gând, se duce în subconștient și ia la nimereală o intenție care e în subconștient, se leagă de ceea ce am simțit înainte, ori de mirosul pe care îl simțim atunci etc. Se creează un șir de intenții care au strict legătură cu experiențele noastre anterioare, adică cu programele din mintea noastră, care sunt în subconștient și rulează mai tot timpul în funcție de mediul în care ne aflăm, de direcția pe care o avem, de intențiile conștiente sau inconștiente avute, de emoțiile trăite și așa mai departe.

Dar, când rulăm aceste programe în spate, în background, ele se repetă mai tot timpul și generează cam același gen de intenții. Așadar, dacă privim atent, comportamentul nostru are o ciclicitate care se manifestă zilnic, săptămânal. 

Noi ne putem influența întreaga viață, avem o capacitate incredibilă, și anume felul în care ne putem distribui atenția oriunde vrem, iar dacă o gestionăm, o controlăm, putem să schimbăm absolut tot ceea ce în subconștientul nostru, oricare program care e acolo. 

Ne putem rescrie obiceiurile prin consecvență, înlocuindu-le cu noile obiceiuri pe care ne dorim să le manifestăm în viața de zi cu zi!

Fiindcă, așa cum au mai afirmat mulți, creierul nostru poate fi comparat cu un hard disk care rulează din nou și din nou, ceea ce declanșează aceleași obiceiuri din nou și din nou – pe de o parte, nevoile pe care le avem, pe de altă parte, tiparele emoționale care se manifestă mai tot timpul.

Dacă îți dorești să te cunoști, să îți construiești o relație împlinitoare cu tine însuți/însăți în primul rând, să îți construiești comportamentul pe care tu ți-l dorești, înscrie-te în Design Comportamental!

Aici: https://florinalexandru.ro/design-comportamental

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *