Starea de flow sau cum să lăsăm viața să fie!

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Salutare, oameni frumoși, vreau să vă pun o întrebare: ați auzit vreodată de cuvântul „flow”, știți ce implică starea de flow?

Ei bine… Starea de flow e o stare mai altfel, e specială. E cea care ne determină să fim creativi, iar prin intermediul ei putem construi o sumedenie de lucruri frumoase, deosebite. Dacă lăsăm starea de flow să fie, să se manifeste și să ne copleșească, ea poate ajunge la cote maxime.

Eu am fost o persoană care reușea să dea drumul la starea de flow și, de fiecare dată când eram capabil să fac asta și-i permiteam să fie, puteam să fiu foarte creativ. Dar, de curând, am realizat că apelând la exercițiul de a crea această stare de flow nu fac tocmai ceva natural. Pur și simplu am ajuns într-un punct în care făceam multe lucruri datorită acestei stări de flow, fără să mă opresc, fără să îmi iau vreo pauză. A urmat o perioadă în care am pătruns în interiorul meu, m-am observat, iar punctul culminant s-a declanșat în momentul în care am plecat din țară și, propunându-mi să finalizez cartea de programare parentală în 45 de zile, am înțeles că mi-am atins o limită.

Cum păstrăm starea de flow în mod natural?

Limita trebuia atinsă, evident, pentru a reuși să învăț ceea ce am priceput între timp: să pot să stau într-o stare de flow naturală, aceasta să apară natural, fără să-i mai forțez apariția, fără să mă chinui să o obțin.

A fost o perioadă în care nu mai reușeam să fac lucrurile din plăcere, nu mai era aceeași satisfacție. Le făceam mecanic, doar să le fac, mă impulsionam și nu dădeam tot ceea ce era în mine. Era o stare indusă.

Apoi, am realizat că, dacă forțez și fac anumite lucruri contra voinței mele și nu într-un mod firesc, nu reușesc să ofer tot ceea ce pot și nu dau totul din mine. De asemenea, am înțeles că încercam să livrez, să fac mai mult decât eram capabil, mai mult decât îmi erau limitele.

De exemplu, în loc să fac live-uri pe pagina mea de 5 ori pe săptămână, eu o făceam de 6 ori, iar data aceea în plus nu era din mine, era ceva forțat. Astfel, mi-am dat seama că asta era tot un fel de a-mi controla viața, de a îmi pune anumite limite și a construi anumite repere.

În momentul în care îmi cream starea de flow, nu-mi lăsam viața să se manifeste cap-coadă. Astfel, ajunsesem într-un punct în care am oprit tot ce se întâmpla, mi-am zis „stop”, mi-am dat seama că e ceva incorect și că e cazul să las pur și simplu viața să fie, să se manifeste.

Am încetat să fac asta, iar apoi a apărut acel izvor nesecat ce poate curge dinăuntrul nostru cu atât de mult zbucium, forță, în atâtea zeci de feluri în momentele când stăm în noi, în inima noastră, ascultându-i bătăile și vocea, închizând ochii, simțind tumultul lumii pe care-l purtăm zi de zi înăuntrul nostru.

Am realizat că e extrem de bine să las lucrurile să fie, pentru că eu multă vreme am lăsat flow-ul să se adune. În momentul în care am scris o carte, nu am avut absolut nicio problemă să o termin în 30-40 de zile, fiindcă era foarte multă informație în mine. Ceea ce e minunat e faptul că așa mă simt și acum și așa am de gând să rămân, las flow-ul să fie, să mă bucur de el.

Când scriu că las flow-ul să fie, mă refer că atunci dau drumul la control, fiindcă el vine, se naște din frică. Ne este frică de faptul că vom pierde ceva, de aceea ne dorim să deținem controlul, să conștientizăm că nu deținem adevărul absolut și nu suntem decât niște fărâme de iubire și de existență ce se află într-un continuu proces de învățare. De asemenea, recunoștința, smerenia față de ceea ce primim, pentru a da mai departe, sunt singurele feluri în care ne putem poziționa. Toate aceste lucruri fac diferența între calitate și cantitate.

Calitatea poate fi îndeajuns de mare, astfel încât o singură bucățică poate anula oricât de multă cantitate.

Același lucru se petrece și când vorbim de viața ce se desfășoară în prezent versus viața din trecut, trecutul în sine, în iluzia minții un singur moment de trecut poate fi un an întreg de rătăcire, fără să-ți înțelegi menirea.

Avem nevoie să înțelegem că viața are ritmul său pe care deseori nu îl percepem și nu îl simțim. Avem ocazii când putem să apăsăm pe accelerație, dar viața nu intră în jocul nostru, pentru că atunci când facem asta e doar capcana minții și nu e nicidecum vorba de simțire. Când facem asta din minte, există și reversul, fiindcă poți conștientiza că tot ceea ce faci se leagă doar de cantitate, și nu de calitate, și te oprești, reluând starea de flow, făcând același lucru dintr-o perspectivă în care îți înțelegi lecția, înveți, cercetezi, cauți, te întorci în tine în smerenie și în recunoștință și lași lucrurile să fie.

Starea de flow e extrem de bună în orice facem, indiferent că vorbim de a găti în bucătărie, de a face curățenie, de a investi bani oriunde, de a susține antreprenoriatul social. Indiferent de ceea ce facem, indiferent de cât e de semnificativ sau nu, starea de flow e absolut necesară.

Dacă vreți, starea de flow este efectul direct al intuiției, exprimarea intuiției. În momentul în care ea se naște, efectul direct al intuiției e viața din noi, părțile care ne fac atât de vii, ne arată cum să ne mișcăm, cum să fim.

Starea de flow e puțin dincolo de orice concept, ea poate exista mai departe de tot ceea ce facem, fiind dansul cu viața, momentul în care simțim viața și o luăm la dans fără grabă, într-un mod suav, fără să mai punem presiune pe noi, fără să ne mai certăm cu viața. O lăsăm să fie. Și e minunat să trăim în prezent, să fim acolo, fără întreruperi, fără călătorii în trecut. Când ne întoarcem în sine, ne conectăm total cu ceea ce facem, ne conținem în totalitate, cu tot ceea ce suntem, tot ceea ce trăim.

În starea de armonie, apare o inteligență intuitivă în care nu ne forțăm creativitatea, ci îi permitem să se manifeste spontan, creativitatea se naște din spontaneitate.

Lăsați lucrurile să se întâmple, calitatea vieții nu se întâmplă când impunem, controlăm și manipulăm, ci doar atunci când suntem în armonie cu sine și cu ceilalți, când acceptăm lucrurile și lăsăm totul să fie! Atunci simțim cu adevărat viața, dansăm cu ea, o imbrățișăm și ne bucurăm de darurile prezentului.

Bucurați-vă de voi, nu vă grăbiți și stați în starea de flow!

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *