Transmiterea scenariului de victimă de la tată la fiică – Partea I

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Azi voi scrie despre transmiterea scenariului de victimă de la tată la fiică. O să intru în profunzimea modului în care se construiește un scenariu de viață așa cum am spus ieri și voi arăta cum se transmite acesta de la tată la fiică.

Practic, noi ne formăm comportamentul de la părinții noștri prin preluarea tiparelor emoționale ce se concretizează în tipare comportamentale.

Emoțiile noastre sunt „de ce-ul” nostru, motivul pentru care facem ceea ce facem, apoi sunt gândurile noastre cele ce gândesc strategia, adică „cum” să punem în practică și este corpul fizic, cel „ce” pune în practică efectiv.

Prima parte, „de ce-ul” nostru este alcătuit din emoții. Emoțiile sunt simple sau complexe, iar cele complexe sunt compuse din stări și trăiri.

Noi avem tot timpul un cumul de emoții. Dacă emoțiile au aceași intensitate sunt stări și dacă au intensitate diferită sunt trăiri.

În spatele la toate acestea apar tiparele emoționale bazate pe experiențe anterioare, cu alte cuvinte există o memorie emoțională, iar aceasta apare pentru prima dată în viața noastră preluată direct din corpul emoțional al mamei noastre și ulterior din corpul emoțional al tatălui nostru.

Ca mai apoi să le avem pe ale noastre, dar baza acestor tipare emoționale este preluată din familie după cum spuneam.

Toate aceste tipare de care am spus în rândurile anterioare sunt preluate inconștient tinând cont de vârstă și de faptul că nu știm cum și în ce fel să lucrăm cu emoțiile.

Emoțiile apar în plan conștient în momentul în care ajung la o intensitate mare.  Doar atunci reușim să le observăm pentru că intensitatea lor este atât de puternică încât ne pierdem în emoții, iar comportamentul nostru se manifestă și el în consecință, adică la extremă.

Dar secretul este să le observăm când nu au o intensitate puternică, atunci când sunt subtile pentru că tiparele emoționale se ascund în astfel de emoții.

În mod normal emoțiile se mișcă subtil tot timpul în spatele gândurilor și fără o practică pe măsură nu avem cum să le observăm. Tocmai de aceea spun că prima abilitate în dezvoltarea inteligenței emoționale este observarea emoțiilor, câr mai des, indiferent de intensitate lor.

Un tipar emoțional este construit din trăiri de cele mai multe ori și el apare atunci când declanșatorii, adică emoțiile de intensitate scăzută de unde începe tiparul emoțional, generează trăirea ce ne determină să avem un comportament la extremă.

Acest comportament generează acele greșeli din viața noastră ce le facem din nou și din nou.

Mai multe astfel de tipare emoționale construiesc o curbă a lui Gauss ce din perspectivă comportamentală se traduce prin generarea unor situații similare de viață întinse pe o perioadă de luni sau chiar ani de zile.

Iar pentru a construi o paralelă între efect și cauză aș spune că:

Un gest este generat de o emoție.
Mai multe gesturi construiesc o acțiune.

O acțiune este generată de o stare sau de o trăire.
Mai multe acțiuni construiesc un stereotip comportamental.

Un stereotip comportamental este generat de un tipar emoțional.
Mai multe stereotipuri comportamentale construiesc un obicei comportamental.

Un obicei comportamental este generat de câteva tipare emoționale asemănătoare.
Mai multe obiceiuri comportamentale construiesc o perioadă comportamentală.

O perioadă comportamentală este generată de multe tipare emoționale diversificate.
Mai multe perioade comportamentale construiesc o ciclicitate comportamentală.

O ciclicitate comportamentală este generată de aceleași tipare emoționale diversificate ce la rândul lor generează un tipar comportamental.
Iar mai multe tipare comportamentale construiesc comportamentul uman al unei persoane.

În acest studiu de caz avem un tipar de victimă și vom vedea cum se construiește pe baza unui singur tipar emoțional.

Dar asta în articolul următor.

Acum am setat cadrul și am livrat partea tehnică aș putea spune, dar fără ea nu putem să înțelegem cum funcționăm.

Inteligența emoțională este principala calitate a noastră și ar trebui să o dezvoltăm pentru că ea reprezintă „de ce-ul” nostru, restul calităților se vor construi dacă avem motivația corespunzătoare și motivația noastră se construiește din „de ce-ul” nostru.

Tocmai din acest motiv am construit jocul EQ Game – Alfabetul inteligenței emoționale, un joc ce ne duce prin toate cele 7 abilități necesare în dezvoltarea acestei minunate calități.

Toate instrumentele și tot ceea ce fac duc spre armonie, o armonie ce o ai deja în tine, eu doar îți arăt cum să o lași să fie.

Suntem magici și minunați exact așa cum suntem.

Jocul îl găsești aici.

Aici mai scriu despre comportamente:

Pe tine te găsești în inima ta și acolo vei regăsi întreg Universul.

Cu drag,

Florin Alexandru

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *