7 motive ale neîncrederii în sine și cum să devii o persoană încrezătoare

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Tu știi care sunt inamicii încrederii?

 7 motive ale neîncrederii în sine și cum să devii o persoană încrezătoare

Îndoiala de sine este cea mai cumplita boală, spunea George Călinescu, iar oamenii care trăiesc în dezacord cu propria lor fire sunt nevoiți să trăiască pe lângă alții, este de părere JP Jacobsen, un romancier danez.

Neîncrederea în sine poate fi o emoție puternică și limitatoare care ne împiedică să ne atingem potențialul maxim și să ne bucurăm de succesul pe care îl merităm.

Care sunt motivele lipsei de încredere în sine?

Am numărat vreo 7 mai importante, dar nu sunt singurele:

  1. Dorința de a controla totul:

Unul dintre motivele principale ale neîncrederii în sine este dorința de a controla totul. Când încercăm să controlăm fiecare aspect al vieții noastre, de la rezultatele obținute până la reacțiile celor din jur, ne simțim nesiguri și nesatisfăcuți. 

În loc să încercăm să controlăm totul, este important să învățăm să acceptăm și să ne adaptăm la incertitudini și să ne concentrăm pe ceea ce putem controla cu adevărat – gândurile, acțiunile și reacțiile noastre.

  1. Modul în care percepem greșeala

Multe persoane neîncrezătoare percep greșelile ca pe eșecuri și le interpretează ca pe o dovadă a incompetenței lor. În realitate, greșelile sunt parte naturală a procesului de învățare și dezvoltare personală. Ele ne oferă oportunitatea de a crește, de a ne îmbunătăți și de a ne descoperi adevăratul potențial. 

În loc să le considerăm greșeli, putem învăța să le privim ca pe niște încercări și să ne concentrăm pe lecțiile pe care le putem învăța din ele.

  1. Nesiguranța în afara zonei de confort

Nesiguranța apare adesea atunci când ieșim din zona noastră de confort. Ne temem de necunoscut și de riscul eșecului, ceea ce ne ține captivi într-o stare de neîncredere. 

Totuși, creșterea personală și dezvoltarea se întâmplă în afara zonei de confort. Pentru a construi încredere în sine, trebuie să fim deschiși să explorăm noi experiențe și să ne asumăm riscuri calculate. Treptat, vom descoperi că suntem mai puternici decât ne-am imaginat.

  1. Nerăbdarea, graba, agitația:

Răbdarea este o virtute și o abilitate importantă în construirea încrederii în sine. Atunci când suntem nerăbdători și grăbiți să găsim soluții sau să obținem rezultate imediate, putem deveni anxioși și neîncrezători în propria noastră capacitate de a face față provocărilor.

În loc să căutăm soluții rapide, este esențial să facem apel la calm, să ne acordăm timpul necesar și să avem încredere în procesul de învățare și dezvoltare personală.

  1. Senzații neplăcute resimțite

Uneori, senzațiile neplăcute pe care le resimțim, precum teama sau anxietatea, pot alimenta neîncrederea în sine. Confuzia între instinct și intuiție poate accentua aceste senzații și poate face ca luarea deciziilor să fie dificilă. 

Este important să ne învățăm să ne ascultăm intuiția și să ne bazăm pe experiența și cunoștințele noastre în luarea deciziilor importante. Prin practică și auto-reflecție, putem învăța să facem distincția între senzațiile legate de instinct și cele legate de intuiție, ceea ce ne va spori încrederea în propriile noastre alegeri.

  1. Interpretarea eronată a lucrurilor

Uneori, neîncrederea în sine poate fi rezultatul unei interpretări eronate a situațiilor și a acțiunilor noastre. Putem fi prea critici cu noi înșine, să ne subestimăm abilitățile sau să interpretăm greșit reacțiile celor din jur. 

Este important să fim conștienți de aceste tendințe și să ne străduim să privim lucrurile într-un mod echilibrat și realist. Înlocuind interpretările negative cu unele mai pozitive și mai constructive, putem dezvolta o perspectivă mai încrezătoare în propria noastră valoare și potențial.

  1. Haosul emoțional și gestionarea emoțiilor în situații tensionate

Haosul emoțional și incapacitatea de a gestiona emoțiile în situații tensionate pot submina încrederea în sine. Atunci când suntem copleșiți de emoții negative sau nu putem controla reacțiile noastre, ne simțim vulnerabili și nesiguri. 

Învățarea tehnicilor de gestionare a emoțiilor, cum ar fi tehnici de respirație, meditație sau comunicare eficientă, ne poate ajuta să rămânem calmi și concentrați în situații stresante și să ne recâștigăm încrederea în abilitatea noastră de a face față provocărilor.

Neîncrederea în sine poate fi depășită prin conștientizarea și abordarea motivelor profunde care stau la baza ei. 

Pentru a obține mai multe răspunsuri și îndrumări legate de anxietate și neîncredere, te invit să te înscrii la webinarul gratuit din data de 25 octombrie. Acolo vei avea ocazia să explorezi în profunzime strategii și tehnici practice de recâștigarea încrederii și numai.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *