Ce este nevoia de control și cum putem scăpa de ea?

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Azi voi vorbi despre nevoia de control, mai exact despre nevoia de control în cuplu, o problemă mai răspândită decât suntem dispuși să recunoaștem.

Unii o confundă cu gelozia, alții cu posesivitatea, iar uneori, chiar la început,  este percepută ca o formă de iubire.

Haideți să vedem o poveste scurtă care ilustrează perfect această tendință naturală a noastră. Naturală, până la un punct.

De la o privire peste umăr, la nevoia de control

Era o dimineață obișnuită de miercuri, iar Ana și Radu își începeau ziua așa cum o făceau întotdeauna: cu o cană de cafea și cu discuții despre planurile lor pentru acea zi.

În timp ce Radu era absorbit de știri de pe telefon, Ana a aruncat o privire peste umărul lui. Un mesaj și un nume necunoscut de femeie pe ecranul telefonului lui Radu a declanșat un val de incertitudine în mintea ei. 

Cine era acea persoană? De ce vorbea Radu cu ea? 

Din acel moment, aceste întrebări au început să se învârtă în mintea ei zilnic.  

Aceasta a fost doar începutul. O simplă privire aruncată peste umăr s-a transformat într-o nevoie constantă de a ști ce face Radu, cu cine vorbește, unde merge. Era obsedată să-i știe fiecare pas.

A început să-i verifice telefonul când nu era în cameră, apoi a  început să-l interogheze despre fiecare minut petrecut departe de ea. Încet, dar sigur, această nevoie de control a început să le domine relația. 

Ce se ascunde în spatele nevoii de control într-o relație?

Acesta este începutul unei călătorii pe care multe cupluri o parcurg – de la o simplă privire peste umăr, la o nevoie profundă de control. 

Controlul în cuplu este un fenomen cu rădăcini adânci și ramificații complexe. 

Nevoia de control seamănă cu acele buruieni invazive care par inofensive la suprafață, dar, dacă nu ești atent, te trezești că ți-au luat în primire cu rădăcinile lor  toată grădina. Nevoia de control mocnește o vreme în interior, ca mai apoi să izbucnească în toată splendoarea ei, la suprafață, în relație.

Aceasta este nevoia de control în cuplu: prezentă în tot ce faci, invazivă și adesea invizibilă până când a căpătat proporții distructive.

Ce alimentează controlului în cuplu?

Există mai multe surse care alimentează această nevoie de control. 

Să luăm exemplul Anei și al lui Radu. Ana pare o femeie stăpână pe ea, dar sub acea platoșă există o frică profundă de incertitudine. Ea se teme că Radu o va părăsi la un moment dat. 

Această  frică a generat în ea o nevoie de a-l controla, de a monitoriza fiecare mișcare a lui, fiecare cuvânt, pentru a se asigura că el nu pleacă.

Nevoia de control în cuplu este un fenomen complex. Ea poate apărea din diverse motive și adesea este strâns legată de anxietate.

Iar anxietatea este legată de:

Incertitudine : Dacă o persoană se simte nesigură în relație, poate încerca să controleze comportamentul partenerului pentru a se asigura că aceasta nu va părăsi relația.

Teama de abandon: Persoanele care au avut experiențe de abandon în trecut pot încerca să controleze partenerul pentru a preveni repetarea acelei experiențe dureroase.

Lipsa de încredere: Dacă există o lipsă de încredere în relație, unul sau ambii parteneri pot simți nevoia de a controla celălalt pentru a se asigura că nu sunt trădați.

Experiențele anterioare negative: Rănile emoționale din trecut, cum ar fi relațiile abuzive sau trădările pot duce la o nevoie de control asupra partenerului.

Nevoia de control și anxietatea

Anxietatea este un partener constant pentru cei care simt nevoia de control. 

Este ca un ecou al fricilor și nesiguranțelor lor, un refren constant care le reamintește de posibilitatea pierderii sau trădării.

Despre cum ai putea evita să cazi în capcana nevoii de control, sau dacă ești acolo deja, să înveți să o gestionezi eficient și constructiv, voi vorbi în Webinarul despre Frică și Anxietate.

Sursă foto: Pexels.com

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *