„Iubirea adevărata este atunci când doi oameni se ajută reciproc să se iubească mai mult pe ei înșiși.”
Așa cum ți-am promis, vom continua subiectul ce stă pe buzele, sau ce puțin în inima tuturor și anume – relațiile.
Însă astăzi, vom vorbi mai mult despre relația fiecăruia cu propria persoană, decât despre relația de cuplu.
„Fată la oglindă” de Norman Rockwell
Motivația este una cât se poate de simplă: aceea că, o relație profundă, de calitate, împlinită poate evolua doar dacă fiecare dintre parteneri este preocupat de relația cu propria persoană.
Pentru că această afirmație a fost interpretată de unele voci ca un act de egoism, astăzi vrem să clarificăm prin argumente însoțite de soluții – necesitatea cunoașterii de sine, căutările interioare și implicit relația cu propria persoană.
Totul pleacă din interiorul tău, nu poți avea relații fericite dacă tu cauți fericirea în celălalt, înainte de a o găsi în tine.
Adesea intrăm în relații cu intenții bune, însă pe lângă aceste intenții bune, aducem și o serie de răni care dor, dar despre care nu știm încă că dor. Aflăm cât de tare dor de abia atunci când iubitul/iubita nostru/noastră ne apasă exact acele butoane.
Pictură de Amrita Shergil
Provocările din partea partenerului nu ar trebui acuzate, deoarece ele vor exista indiferent de persoana cu care suntem în relație. Aceste provocări reprezintă de fapt o mare oportunitate, o portiță extraordinar de facilă pentru a descoperi cu adevărat cine suntem dincolo de durerea rănilor emoționale, dincolo de convingerile, limitele și ideile fixe preluate din societate.
Cu alte cuvinte, iubitul/iubita nostru/noastră ne servește drept o oglindă. Poate ai mai auzit acest lucru și ești sau nu de acord cu el. Dacă ești sau nu de acord, este, însă mai puțin important.
Deoarece, noi astăzi vom explica și vom exemplifica cum este posibil ca partenerul/partenera de viață știe exact unde să ne apese pe butoane pentru a scoate la iveală cele mai dureroase părți din noi.
Este bine să ne amintim că cel/cea din fața noastră este un om ce a suferit la fel ca noi, ce a are durere în suflet la fel ca noi și care, la fel ca noi, își dorește o viață fericită.
Însă, viața această fericită nu este posibilă fără a ne cunoaște pe noi înșine.
Putem fi fericiți după o cină reușită, dar mai apoi fericirea se va disipa.
Putem fi fericiți când ne cumpărăm o mașină, un ceas sau pur și simplu ceva ce ne bucură, însă după un timp acest lucru își va pierde din strălucire în ochii noștri.
Poate face partenerul nostru de viață un gest uimitor și frumos, însă acesta se va transforma la un moment dat într-o amintire.
Toate lucrurile sunt trecătoare, inclusiv momentele frumoase dintr-o relația, cât și cele ce mai puțin plăcute.
Ei bine și dacă dăm totul la o parte, ce rămâne?
Întotdeauna va rămâne iubirea. Dacă doi oameni s-au iubit cu adevărat, indiferent prin câte certuri sau despărțiri au trecut, aceștia se vor iubi indiferent de starea relației.
Însă pentru ca această iubire să rămâne, este necesar să cunoaștem iubirea necondiționată din interiorul nostru.
Și pentru că cel mai ușor și mai adecvat, în această viață, este să evoluezi prin resursele cele mai îndemână, astăzi vom învăța împreună, cum să ne cunoaștem mai bine și să ne îmbunătățim relația cu propria persoană prin intermediul provocărilor din partea partenerului.
Acest material NU îți spune să pleci dintr-o relație, în cazul în care nu ți-ai reglat încă relația cu tine.
Din contra, acest material te îndeamnă să fructifici la maxim provocările din partea partenerului/partenerei, astfel încât să te cunoști mai bine. Excluzând, bineînțeles, cazurile extreme.
Renunță să dai vina pe celălalt și observarea „ego-ului”
Atunci când dăm vina pe celălalt, plătim un preț mai mare decât am crede. Plătim cu însăși libertatea noastră.
Îți vom explica într-o clipită această afirmație, poate surprizătoare.
Probabil ai observat deja că în interiorul tău se află o voce sau mai multe. 🙂 Nu este nimic de speriat, căci toți avem această voce în interiorul nostru.
Această „voce” a devenit identitatea noastră. Practic această voce ne spune cum să ne raportăm la propria persoană și „cine” suntem și cum anume ar trebui să ne comportăm.
Astfel spus, cu timpul, această „voce” devine personalitatea sau identitatea noastră.
Atunci când punem pentru prima dată lumina pe această proiecție a minții, pe care unii îl numesc ego (orgoliu personal), acesta se va ascunde dând vina pe ceilalți.
Deși poate îți vine greu să crezi acum, însă orice conflict exterior provine de fapt din interiorul nostru.
Odată ce acest conflict nu mai este luat de bun în interiorul nostru, acesta va înceta și în exterior.
Ei bine, iată de ce este atât de important să nu dăm vina pe partenerul/partenera nostru/noastră atunci când ne aflăm în fața unei dispute.
Este crucial și benefic, ca la fiecare dispută să aducem lumina mai întâi în interiorul nostru și să ne întrebăm: „Ce mă deranjează de fapt la această dispută? Ce punct sensibil are să-mi arate această provocare din partea partenerului/partenerei?”
Schimbă perspectiva începând să percepi altfel situația exterioară prin intermediul lumii tale interioare.
Aceasta este cea mai simplă, naturală și eficace modalitatea de a te familiariza cu lumea ta interioară și cu felul în care ești construit(ă).
Această relație cu tine pe care ai început sau începi să o construiești acum, este temelia de bază în viața ta relaționară.
Familiarizându-te cu lumea ta interioară îți vei observa gândurile și emoțiile.
Și mai departe de atât, vei observa că toate emoțiile izvorăsc din două emoții principale: iubire sau frică.
Dar, nu vrem să îți spunem mai multe, ci te invităm să experimentezi chiar tu acest fapt, observându-ți gândurile și emoțiile.
Practic exercițiul pe care ți-l propunem, până ne vedem data viitoare, este următorul:
Alege iubirea, în locul fricii.
Atunci când simți iubire nu poți simți frică.
Atunci când simți frică nu poți simți iubire.
Știm că ți-am menționat această informație și în mail-ul anterior, dar este esențial să-ți reamintim această informație.
Așadar, în zilele ce urmează alege iubirea, atât în ceea ce privește reacțiile tale față de partener(ă), cât și în ceea ce privește relația cu propria persoană.
Indiferent ce s-ar întâmpla în jurul tău alege iubirea.
Indiferent de cât de tare te-ar provoca partenerul/partenera alege iubirea.
Nu ai ce pierde, ba din contra, pe termen lung vei câștiga o stare de bine, pe care doar iubirea ți-o poate oferi.
Dacă totuși se întâmplă să te lași cuprins(ă) de emoții, nu te judecat, eticheta sau simți vinovată – alege iubirea și în cazul tău!
Vei vedea, cu fiecare alegere că te vei simți altfel, mai bine, mai împlinit(ă) și mai plină de înțelepciune!
Așadar, fă acest simplu exercițiu cel puțin o dată pe zi, deoarece vine perfect în întâmpinarea următorului mail, ce tratează exact acest subiect: Cum să alegi iubirea în detrimentul fricii și cum să ai o relație armonioasă, indiferent de provocările venite din partea partenerului!
Cu mult drag îți urăm o zi minunată și plină de iubire!
Pe data viitoare!
Florin Alexandru și Silvia Pavăl, creatorii jocului „Mă mai iubești?”