De ce sunt certăreț sau cum să gestionez relația cu o persoană conflictuală?

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine

Distribuie articolul

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Ne place sau nu, certărețul este  o constantă în viața noastră. Îl întâlnim peste tot: la restaurant, când îi caută nod în papură chelnerului, în trafic, din te miri ce,  la job, un șef căruia nu-i convine nimic din ce faci,  și chiar acasă, în familie, un membru veșnic nemulțumit, veșnic critic și pus pe harță.

Dacă este vorba despre  un el, cearta pornește îndeosebi de la bani și sex: M-am însurat cu o cheltuitoare/ dacă ar fi după tine, ai cheltui toți banii pe pantofi și farduri/ Aaa… iar ești obosită, iar te doare capul…

Dacă este vorba despre o ea, cearta pornește de la simplele, dar redutabilele motive: Stai toată ziua pe canapea și nu faci nimic; o să-ți pun într-o zi capacul de la wc în cap dacă nu-l cobori…. Aaa… și iar n-ai dus gunoiul…

Poate fi stresat și epuizant să te confrunti cu cineva care caută mereu sămânță de sfadă și care-și apără  propriile opinii cu îndârjire și, mai ales, fără argumente solide.

Dacă te simți adesea frustrat, iritat sau furious în relația cu o persoană conflictuală, nu ești singur. Mulți oameni se confruntă cu această problemă. 

Certurile permanente pot să ne afecteze starea de spirit, performanța și chiar sănătatea.

Poate că ai încercat să rezolvi situația prin dialog, compromis sau evitare, dar nimic nu pare să funcționeze. Te simți nedreptățit, ignorat sau manipulat. Simți că nu-ți sunt  respectate opiniile, sentimentele sau nevoile.

Cum ajungi un certăreț? Cauze

Nedreptatea din copilărie

Cauzele certurilor sunt  adânci, sădite încă din copilărie. Certărețul a fost un copil care a suferit o nedreptate sau mai multe, iar ca adult a ajuns să ia lucrurile la modul mult prea personal. 

Poate a avut un frate care era mai deștept și l-a pus în umbră, poate s-a simțit abandonat de un părinte, poate i s-a spus că e limitat în opțiuni. Oricare dintre aceste motive, pot naște și dezvolta o mare nedreptate în sufletul unui viitor certăreț, nedreptate care se transformă în furie interioară și, ca manifestare, în ceartă permanentă și obsesivă. 

Agresivitatea lui în dialog înseamnă de multe ori: în copilărie n-am putut să mă apăr, dar acum nu mă lua de prost.

Această emoție, starea  de nedreptate, constantă și repetitivă, este foarte puternică și poate declanșa reacții de apărare sau atac, care nu fac decât să înrăutățească conflictul. 

Vibrația personală negativă

Obișnuința, a doua natură, se spune. Dacă de la o vârstă fragedă a fost supus permanent și în mod constant la nedreptăți, se obișnuiește cu starea de frustrare și iritare. Apare o tensiune emoțională ridicată. Se obișnuieste cu aceste emoții negative și devin a doua lui natură. Vibrația lui personală este mereu negativă, fără măcar să conștientizeze acest lucru. De ce vorbești răstit cu mine?/ Nu vorbesc răstit,  așa vorbesc eu. Vă sună cunoscut?

Realitatea deformată și așteptările false

Un certăreț cu patalama are realitatea lui. Tot ce iese din acea bulă de realitate a lui este greșit sau neconform. Așteptările lui sunt false și setate doar pe felul cum vede, sau vrea el să se întâmple lucrurile, își proiectează propria realitate asupra celorlalți. 

Dacă nu-i sunt îndeplinite așteptările, apare cearta. Credeam că se înțelege de la sine că mergem în concediu la munte. De ce vorbești de mare?, de exemplu.

Acest tip de personalitate îl face să fie mereu în alertă, să observe detalii și să găsească rapid potențiale conflicte. Disputele frecvente îl vlăguiesc emoțional și nu-și mai poate controla emoțiile, chiar și în situații mai puțin tensionate, iar faptul că se ceartă cu toată lumea și nu obține rezultatele pe care le vrea el, îi poate crește nivelul de stres și frustrare.

 Toate aceste eforturi pe care le face aproape instinctiv, și doar dintr-un mecanism de apărare, îl pot duce la epuizare emoțională și fizică. Apare sentimentul de însingurare, anxietate și depresie. Nu este simplu nci să fii certăreț, nu-i așa?

Mai în glumă, mai în serios, din cauza certurilor frecvențe, unii au plecat să ducă gunoiul și s-au întors după 5 ani…

Cum poți  transforma o relație conflictuală într-o relație mai armonioasă și constructivă, să-ți recuperezi liniștea interioară și vibrația pozitivă? 

Cum să-și exprimi nevoile și limitele în mod asertiv și respectuos, fără să jignești sau să acuzi  pe nimeni?

Te aștept în grupul meu de Facebook, unde îți ofer soluții concrete la aceste întrebări.

Picture of Florin Alexandru

Florin Alexandru

Sunt analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligență emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Ekman International.

Despre mine
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe LinkedIn
Trimite pe Whatsapp

Nu rata următorul articol!

Abonează-te la newsletterul de blog.

Explorează și alte subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *